hardcourt. Der skal i 2012 igen spilles på det hurtige underlag i Farum.
Foto: MIE BRINKMANN (arkiv)

hardcourt. Der skal i 2012 igen spilles på det hurtige underlag i Farum.

Tennis

Farum dropper dyr plan

Først var det datoen, så var det underlaget, og nu er det underlaget igen. Arrangørerne af WTA-turneringen i Farum har droppet grus som underlag. Det kan koste økonomisk og sportsligt, mener eksperter.

Tennis

En fyldt Farum Arena med Caroline Wozniacki øverst på præmiepodiet. Det er det drømmescenarie, der har udspillet sig for arrangørerne af WTA-turneringen de første to år.

Men efter i 2010 at være afviklet i august og i 2011 i juni slog arrangørerne bag, Nordic Sports Group, fast, at man fra 2012 lå fast på en permanent termin i midten af april. En termin, der betød en ændring i underlag fra hardcourt til grus, men stadig indendørs i Farum.

Ændringen af underlag skulle gerne tiltrække bedre spillere, hvilket på sigt skulle gøre turneringen til andet end en opvisningsturnering for Wozniacki. Men nu er planerne droppet, og i stedet afvikler man for tredje år i træk turneringen på hardcourt, midt i grussæsonen, vel at mærke.

»Det er dyrt at lave tre indendørs grusbaner, som der kræves på det her niveau. Det vil koste turneringen i størrelsesordenen 6-800.000 kroner ekstra at holde turneringen på grus. Så det er klart, at det er rart at spare de penge. Samtidig er vi i direkte konkurrence med en turnering på udendørs grus i Spanien. Så er man grusspecialist, vil man nok vælge den i stedet for vores. Men det er en beslutning, der til syvende og sidst ligger hos spillerne igennem deres fagforening WTA (Womens Tennis Association). Det er deres beslutning, da spillerne har efterspurgt at forlænge hardcourt-sæsonen. En beslutning, vi nu efterlever«, siger bestyrelsesformand for Nordic Sports Group Steen Thomsen, der er hovedmanden bag turneringen.

Tilbageslag
Peter Bastiansen, der selv har spillet professionel tennis, kæmpede i en række år for den nu lukkede ATP-turnering Copenhagen Opens liv. Og han ser beslutningen om at gå tilbage til hardcourt som et stort selvmål for turneringen.

»Som spiller planlægger du din sæson efter at kunne toppe ved de store turneringer. Derfor vil ingen spillere med respekt for sig selv vælge at spille indendørs på hardcourt få uger inden French Open udendørs på grus. Jeg er godt klar over, at man uanset hvad ikke vil kunne tiltrække de helt store profiler, dertil kræves en langt større præmiesum. Men man gør ikke betingelserne lettere for sig selv ved at ændre underlag, som man har gjort. Det ender med, at Wozniacki igen møder helt ukendte spillere, og selv om hun vinder, mister publikum og medier interessen, hvis de ikke føler, der er noget på spil«, siger Peter Bastiansen.

Turneringen i Farum rangerer i øjeblikket som en såkaldt international event. Det laveste i WTA-regi med en præmiesum på 220.000 dollar.

Men også med en indbygget regel om, at kun én spiller fra topti må stille op. Det betyder, at Caroline Wozniacki, selvom hun kunne det, ikke med turneringens nuværende kategori kan få følgeskab af andre topti?spillere i Farum.

Farlig balancegang
Selv om der har været fulde huse og sponsorskilte i rigelige mængder i Farum Arena de første to år, har økonomien ifølge Politikens oplysninger kun lige kørt rundt.

Og skal man gøre sig forhåbninger om at gøre turneringen til en god forretning på sigt, skal man turde balancere på en knivsæg vurderer en sportsøkonom.

»Det er en meget hårfin balance, vi er ude i. På den ene side er det essentielt for turneringen, at Caroline Wozniacki når langt, ja, gerne vinder turneringen hvert år. I forhold til publikumsinteresse, i forhold til medier og ikke mindst i forhold til sponsorer. Men når det er sagt, har jeg bestemt set faremomenter ved de første to års turneringer. Når en stor stjerne som Wozniacki møder ukendte spillere hele vejen igennem en turnering, vil der være sponsorer, publikum og medier, der stiller spørgsmålstegn ved turneringens sportslige relevans. For nu har folket set ’giraffen’ spille i Danmark to gange. Nu skal der noget andet på plakaten, store internationale navne, der udfordrer og skaber fornyet interesse, ellers kan det blive kritisk for turneringen«, siger sportsøkonom Kenneth Cortsen fra UCN og forsker på ABS i Aarhus.

Hvis WTA-turneringen i Farum skal gøre sig forhåbninger om at skaffe topspillere som Serena og Venus Williams, Maria Sharapova eller Kim Clijsters til Danmark, kræver det, at turneringen opgraderes til en såkaldt premier event.

Men ud over en licens fra WTA kræver det tre millioner kroner mere i præmiesum.

Usikker fremtid
De manglende profiler var netop et af de kritikpunkter, flere medier allerede i 2011-udgaven fremhævede i en turnering, der arrangementsmæssigt fik en fornem karakterer af WTA.

En karakter, der fik bestyrelsesformanden hos Nordic Sports Group til at stræbe efter en større præmiesum, med dertil hørende topti-spillere allerede fra 2013. Men den plan er nu udskudt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er klart, at modtager vi et tilbud om en premier-turnering i 2013, vil vi gøre, hvad vi kan, for at få det til at fungere. Men det mest realistiske er, at vi har en sådan turnering i 2014. Vi har brugt de første to år på at etablere turneringen. Vi er startet fra bunden, både økonomisk og organisatorisk, så det er vigtigt, at hele fundamentet bliver bygget op i et tempo, hvor vi alle kan være med«, siger Steen Thomsen.

Har det givet overskud at holde WTA-turneringen i Farum i 2010 og 2011?

»Det kan jeg hverken svare ja eller nej til, begge svar ville være forkerte. Vi har haft en del engangsinvesteringer, som baneunderlag, VIP-bokse og hjemmeside, de afskrives over en stribe år, så det er klart, det ikke har været en billig turnering at starte op. Men vi har terminen i ni år, så det er vores klare forventning, at vi over de ni år vil generere overskud,« siger Steen Thomsen.

Skuffende opbakning
I øjeblikket kæmper turneringsledelsen for at få økonomien til næste års turnering til at hænge sammen.

Den ene af de to titelsponsorer, Sony Ericsson, har nemlig ikke ønsket at forlænge sit engagement på grund af omstrukturering af firmaets marketingstrategi. Derfor arbejdes der i øjeblikket på højtryk i kulisserne for at finde den sponsor, der kan sikre 2012-udgavens økonomi.

Men selv om det skulle lykkes, er Peter Bastiansen ikke imponeret over erhvervslivets opbakning til turneringen.

»Jeg er godt klar over, at der er finanskrise, og at virksomhederne passer på deres penge. Men i Copenhagen Open-tiden havde vi end ikke garanti for, at danskerne var med. Det har de i Farum, endda verdens nummer 1. Derfor både undrer og skuffer det mig, at det danske erhvervsliv ikke har lagt en sådan sum penge, at turneringen genererer et klart overskud«, lyder det fra Peter Bastiansen.

Der spares allerede
For at minimere omkostningerne har Nordic Sports Group rykket organisationen bag turneringen fra dyre lokaler midt i København til Farum Arena nord for hovedstaden.

Men til trods for at turneringen har mødt udfordringer den seneste tid, er der ingen fare for, at turneringen, der starter mandag 9. april 2012, bliver aflyst.

Det forsikrer bestyrelsesformanden bag:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har vores termin hos WTA i en periode på ni år, hvoraf to er afviklet. Som det ser ud nu, vil turneringen fremover ligge fast som indendørs hardcourt-turnering i april. Men der er ingen garanti. Hvis WTA vælger at ændre sin kalender, kan det også betyde ændringer for vores turnering i Farum«, fortæller Steen Thomsen.

Steen Thomsen oplyser yderligere, at man i øjeblikket forhandler med flere potentielle titelsponsorer. Hvilket firma, der sammen med e-Boks skal være titelsponsor, offentliggøres sammen med deltagerfeltet den 1. marts. Et felt, der med sikkerhed vil anføres af Caroline Wozniacki, men med lige så stor sikkerhed ikke vil have hendes rivaler på WTA-touren med.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce