Rapport: Det yderste højre tromler frem på nettet i Europa

Britisk tænketank har undersøgt Dansk Folkepartis og andre europæiske højrepartiers tilhængere på Facebook.

Internationalt

Det yderste højre har kronede dage på nettet overalt i Europa, viser en ny rapport fra den britiske tænketank Demos.

Rapporten giver et billede af et Europa, hvor primært unge mænd under 30 år i høj grad bruger internettet til at udvise bekymring over deres siddende regeringers beslutninger, og mange melder sig af den grund ind i højredrejede partiers og organistationers Facebook-grupper.

Tabet af den nationale, kulturelle identitet er den gemmemgående dagsorden, tonen bliver hårdere og hårdere, og det er især 'den muslimske trussel', der går igen blandt svarene på det digitale spørgeskema, som Demos har fået mere end 10.000 medlemmer af 14 partier og organisationer fra 11 lande til at besvare.

Et af medlemmerne af Dansk Folkepartis Facebook-side rammer den generelle tone meget godt i et af sine svar, skriver forfatterne bag den omfattende rapport:

»Udlændingene kvæler langsomt vores dejlige land. De får så mange børn og opdrager dem så dårligt«.

Højrefolket er i stigende grad de unge Undersøgelsen blev sat i gang, før Anders Behring Breivik skød 69 mennesker på øen Utøya, men den britiske tænketank drager alligevel paralleller til den norske terrorists adfærdsmønstre, før han begik sin udåd i juli.

Tænketanken nævner blandt andet, at Brevik netop også var særdeles aktiv på diverse højredrejede, stærkt nationalistiske debatfora på internettet, før han udførte sin plan 22. juli i år.

Herhjemme udløste massakren i Norge i øvrigt efterfølgende en debat om tonen og retorikken fra Dansk Folkeparti.

GENLÆS DEBATTEN

Ifølge rapporten 'The New Face of Digital Populism' (Den digitale populismes nye ansigt) ser vi i øjeblikket en helt ny generation af højretilhængere mobilisere sig på højredrejede hjemmesider - primært partiers eller gruppers Facebook-sider - og dele synspunkter om 'den muslimske trussel'.

For de fleste partier eller gruppers vedkommende er tilslutningen online faktisk betydelig større end det formelle medlemstal, skriver Demos.

Den stuerene form for racisme

Udover ytringer som ovenstående fra en støtte af Dansk Folkeparti viser rapporten, at et udbredt argument blandt de 'digitale højrefolk' er, at Islam simpelthen ikke er foreneligt med et vestligt, demokratisk samfund, hvilket har været et af lederen af det hollandske Frihedsparti, Geert Wilders', mest udtalte fraser.

Frihedspartiet er Hollands tredje største parti, og det er det, ligesom Dansk Folkeparti blevet, fordi det holder sig fra den hårde, direkte racistiske stil, som få vælgere bryder sig at blive associeret med, siger en britisk ekspert i det yderste højre til avisen The Guardian.

»Disse grupper siger til vælgerne: 'Det er ikke racistisk at opponere mod visse befolkningsgrupper, hvis du gør det ud fra det synspunkt, at du forsvarer dit lands traditioner'. Det er grunden til, at folk som Geert Wilders ikke bare har opnået stor støtte hos vælgerne, men også har kunnet alliere sig med andre partier på den politiske scene«, siger højreeksperten Matthew Goodwin fra Nottingham Universitet.

DOKUMENTATION Læs hele rapporten(Eksternt link på engelsk)

Den nye rapport er ifølge Demos det første kvantitative studie, der graver sig ned i det højredrejede online-miljø i Europa, og det er nødvendigt med flere af den slags, siger det hollandske medlem af Europaparlamentet Emine Bozkurt til Guardian.

»Vi står ved en skillevej i europæisk historie. Om fem år vil vi enten have set en stigning i hadefulde grupperinger, ultra-nationalisme, xenofobi, islamofobi og antisemitisme, eller vi vil have fået bekæmpet denne her rædselsvækkende tendens«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden