Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Ecuador driver gæk med USA

Edward Snowden har søgt politisk asyl i Ecuador, men landet er ikke kendt for at forsvare ytringsfriheden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Situationen var dramatisk.

Ecuadors præsident Rafael Correa var tilsyneladende fanget på et hospital i landets hovedstad Quito. I 12 timer blev landets politiske leder holdt tilbage af protesterende demonstranter, heriblandt politifolk.

Til sidst tilkaldte præsidenten militæret. Og han gav dem ordre til at skyde.

LÆS OGSÅ Da regnskabet blev gjort op dagen efter, 1. oktober 2010, havde otte mennesker mistet livet. To af dem politibetjente.

Men det skulle vise sig kun at være en mellemregning.

Tendens til kriminalisering
For avisen El Universo tillod sig at skrive om sagen på en måde, der satte spørgsmålstegn ved situationen og ikke mindst præsidentens dømmekraft og brug af magt. Ordet diktator blev brugt i en klumme i avisen.

I februar sidste år fastslog Ecuadors højesteret, at den forseelse skulle koste avisens tre ejere og journalisten, der skrev de formastelige ord, en bøde på omkring 220 millioner kroner og tre års fængsel.

»Jeg takker Gud for, at sandheden endelig er kommet frem«, sagde en tilfreds præsident, da dommen endelig faldt.Efterfølgende, da hans pointe angiveligt var blevet fastslået over for landets presse, valgte Rafael Correa at benåde de fire mænd.

Men det er en dom, der har vakt bestyrtelse og uro hos flere menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Amnesty International, der nævner tilfældet i sin seneste rapport om Ecuador.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi ser en stigende tendens til kriminalisering af protester og politiske modstandere. Og en stigende tendens til, at det går ud over ytringsfriheden«, siger Juan Ignacio Cortes fra organisationens sydamerikanske afdeling.

Ecuador – et bizart valg
Også hos PEN, den internationale gruppe, der kæmper for ytringsfriheden på verdensplan, er der bestyrtelse over, at Julian Assange og nu tilsyneladende også Edward Snowden har valgt Ecuador som endelig destination for, hvor de håber på at kunne få politisk asyl og dermed undgå at falde i kløerne på de amerikanske myndigheder.

»Det kan virke som et lidt … bizart valg, når man ser på Ecuadors egen situation på området for ytringsfrihed«, siger kommunikationsdirektør Robert Sharp fra English PEN: »Det er mildest talt ikke et land, der normalt er kendt for at gå i brechen for ytringsfrihed«, siger Robert Sharp.

I årevis har USA belært Sydamerika om demokrati og ytringsfrihed for pressen. Nu føler Correa, at han kan give igen af samme skuffeDen usandsynlige alliance mellem WikiLeaks-stifteren og Ecuador bliver yderligere understreget af, at Rafael Carrero i sin tid fordømte WikiLeaks, da de første papirer blev offentliggjort, og kaldte det »forkert«. Alt ændrede sig under tv-program


Men alt blev ændret, da Julian Assange og præsidenten mødtes i æteren, da WikiLeaks-stifteren i en kort periode fungerede som vært på tv-programmet ’World Tomorrow’ i maj 2012. Et program, der blev finansieret af russisk tv og gennemført via internetforbindelse, mens Assange sad i husarrest.

Efter interviewet gik der en uge, inden Assange pludselig dukkede op på Ecuadors ambassade i London, hvor han fortalte verden, at han havde søgt om asyl.

Han har nu siddet på adressen i Knightsbridge i over et år, bevogtet døgnet rundt af britisk politi, der er fast besluttet på at overlevere ham til de svenske myndigheder, der har krævet ham udleveret, hvis han nogensinde skulle stikke hovedet uden for den diplomatiske beskyttelse, ambassaden yder.

LÆS OGSÅ

Hos London School of Economics (LSE) mener lektor i sydamerikansk politik Fransisco Panizzi, at Ecuadors motiver til internationalt at positionere sig som forkæmper for ytringsfriheden udelukkende handler om politik frem for decideret ytringsfrihed.

»I årevis har USA belært Sydamerika om demokrati og ytringsfrihed for pressen. Nu føler Correa, at han kan give igen af samme skuffe. At det her kan foregå i det, der af mange opfattes som USA’s baghave, understreger, hvor meget magt USA har mistet i Sydamerika, og det er en besked, som der er stor sympati for i regionen«, siger Fransisco Panizzi, der også mener, at det handler om præsident Correas personlige image.

»De meget højtprofilerede sager er med til at fastslå hans identitet som en, der ikke er bange for at sige USA imod. Det er en vigtig del af beslutningen om at tilbyde asyl«, siger han og pointerer, at Sydamerika rent historisk har tradition for at give asyl til politisk forfulgte fra hele verden. USA kan ophidse hele Sydamerika

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fransisco Correa vurderer også, at USA reelt har få handlemuligheder over for Ecuador, når det gælder om at afstraffe landet for at give både Julian Assange og Edward Snowden asyl. »USA skal være forsigtig med, hvordan de spiller deres hånd. Hvis amerikanerne kommer efter Ecuador med al deres magt og vælde, risikerer man at fjendtliggøre hele den sydamerikanske region, og handelsmæssigt er spørgsmålet, om det er det værd? Der mere at tabe ved at gøre det«, siger Fransisco Panizzi. LÆS OGSÅ Han er ikke engang overbevist om, at en eventuel handelsembargo fra USA vil ramme den venstreorienterede regering i Ecuador hårdt. »Forholdet mellem den amerikanske regering og Correa har i nogen tid været ret dårligt, så der er måske ikke så meget at miste. Desuden er der mere og mere samhandel med Kina, der også i de senere år er gået ind som en større investor og blandt andet har investeret i infrastruktur«, påpeger eksperten fra London School of Economics.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden