LÆK. Edward Snowden reflekterer i et stort interview med The Washington Post over sin rolle som whistleblower.
Foto: Glenn Greenwald and Laura Poitras/AP

LÆK. Edward Snowden reflekterer i et stort interview med The Washington Post over sin rolle som whistleblower.

Internationalt

Edward Snowden: Min mission er fuldført

»Jeg har allerede vundet«, siger verdensberømt whistleblower i stort interview.

Internationalt

I juni begyndte han et læk af en lang række fortrolige dokumenter om den amerikanske efterretningstjenestes masseovervågning af borgere i og uden for USA.

Han flygtede til Moskva, hvor han fik tildelt midlertidigt asyl af den russiske regering, og i et stort interview taler han - her, et halvt år efter afsløringerne - ud om, hvorfor han handlede, som han gjorde.

Edward Snowden, der engang arbejdede for den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA, men som afslørede dens omfattende spionage, siger til The Washington Post, at hans mål er nået.

»Målt på personlig tilfredsstillelse er missionen allerede fuldført«, siger Snowden til det amerikanske medie.

»Jeg har allerede vundet. Så snart journalisterne kunne indlede deres arbejde, var alt det, jeg havde arbejdet på, blåstemplet. For mit ønske har aldrig været at ændre samfundet. Jeg har altid ønsket at give samfundet en chance for at ændre sig selv«, siger han.

Merkels mobiltelefon Ifølge den 30-årige amerikaner, som USA ønsker udleveret og sigtet for spionage og tyveri af statens ejendom, har han med sin omfattende lækage af sikkerhedstjenestens hemmeligheder sejret mere, end han havde troet muligt.

LÆS HELE INTERVIEWETher(eksternt link)

Den grundlæggende struktur på internettet er under beskydning fra flere sider, og medlemmer af det Europa-Parlamentet overvejer for tiden foranstaltninger for at holde deres data væk fra amerikansk territorium, blandt andet efter det er kommet frem, at NSA også har overvågnet den tyske forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon.

»Det eneste, jeg ønskede, var, at offentligheden er i stand til at udøve indflydelse på, hvordan den er underlagt«, siger Snowden.

»Det er en milepæl, som vi forlod for lang tid siden«.

Arbejder stadig for NSA - de ved det bare ikke
For den tidligere NSA-agent er privatlivets fred en universel rettighed - den skal være ens for amerikanske såvel som udenlandske borgere.

»Jeg er ligeglad med, om du er paven eller Osama bin Laden. Så længe der er en individuel og mulig årsag til at overvåge disse mennesker, er det fint. Jeg synes ikke, det er for meget at bede om en god grund til at overvåge folk. Men man er nødt til at forstå, at når man har adgang til de værktøjer, som NSA har, så bortfalder denne årsag«, fortæller han til The Washington Post.

I virkeligheden har dem, der anklager ham for at være illoyal over for USA, misforstået ham, siger han. Det forholdt sig helt modsat.

»Jeg forsøger ikke at vælte NSA - jeg arbejder på at forbedre NSA«, siger han.

»Jeg arbejder stadig for NSA lige nu. De er de eneste, der ikke indser det«.

Lever som en indekat

Edward Snowden bor nu i Moskva, men bevæger sig sjældent uden for en dør. Han sammenligner i interviewet, der foregår på hans hemmelige opholdssted, sit asketiske liv med »en indekats«.

Han lever af nudler og chips, og de fleste af hans gæster medbringer bøger, som hober sig op i hjørnerne. Internettet er ikke overraskende den mest effektive kanal til at følge den hæsblæsende omtale, verdenspressen har givet ham.

LÆS OGSÅ

I håb om at bevare opmærksomheden på NSA har Edward Snowden ignoreret angrebene på hans person.

»Lad dem sige, hvad de vil. Det handler i virkeligheden ikke om mig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden