Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

IKON. Martin Luther King Jr. holder berømte sin »I have a dream«-tale ved Lincoln Memorial i Washington, 28. august 1963. Året efter blev han skudt og dræbt. Foto: AP (arkiv).

IKON. Martin Luther King Jr. holder berømte sin »I have a dream«-tale ved Lincoln Memorial i Washington, 28. august 1963. Året efter blev han skudt og dræbt. Foto: AP (arkiv).

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fakta: Her er USA's lange og blodige historie med racekonflikter

Få et overblik over de mest markante begivenheder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I disse dage demonstrerer både afroamerikanske og hvide amerikanere i protest over, at en storjury netop har besluttet, at der ikke skal rejses sag mod den betjent, der i august skød og dræbte den ubevæbnede teenager Michael Brown i Ferguson, Missouri.

Men sagen er bare én af lang række historiske og blodige begivenheder, hvor afroamerikanere har protesteret over den måde, de er blevet behandlet af samfundet, systemet og politiet. Her er de mest markante begivenheder.

1955: Rosa Parks anholdes

Den sorte syerske Rosa Parks (1913-2005) blev anholdt 1. december 1955 i Montgomery, Alabama, efter at hun nægtede at flytte sig fra et bussæde, som var reserveret til hvide. Da hun 5. december blev dømt for overtrædelse af raceadskillelsesloven, opstod der demonstrationer bl.a. boykot af busserne i Montgomery. Under busboykotten var der også uroligheder, og der blev smidt brandbomber mod huse og kirker.

1964-68: Stemmeret og lige adgang til uddannelse for sorte

I løbet af 1960’erne var der flere raceuroligheder i USA. Borgerretsbevægelsen gjorde opmærksom på den forskelsbehandling, som sorte blev udsat for, og protesterne medførte ny lovgivning, som skulle sikre sorte borgere stemmeret og lige adgang til bl.a. uddannelse. Spændingerne mellem sorte og hvide udløste flere gange voldsomme uroligheder bl.a. i bydelen Watts i Los Angeles i 1965, hvor 34 blev dræbt.

1968: Martin Luther King myrdes

Efter drabet på borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King (1929-68) 4. april 1968 i Memphis, Tennessee brød der demonstrationer og uroligheder ud i flere amerikanske byer bl.a. Chicago, Washington, D.C. og Baltimore. Urolighederne varede i flere dage, og 39 blev dræbt.

1980: Sort flugtbilist dør af kvæstelser. Skyldtes de styrt eller politibank?

Den sorte forsikringssælger Arthur McDuffie (1946-79) flygtede i december 1979 på sin motorcykel fra politiet, som forsøgte at standse ham for at køre for stærkt. Efter minutters jagt standsede McDuffie, og han blev omringet af 10-12 betjente, som tæskede ham med knipler og lommelygter. McDuffie døde fire dage senere af sine kvæstelser, men de involverede betjente sagde, at han havde fået skaderne af at styrte på motorcyklen. I marts 1980 blev seks af betjentene stillet for retten, men de blev frikendt i maj 1980. Frikendelserne førte til demonstrationer og uroligheder. 18 blev dræbt, og der skete ødelæggelser for omkring 100 mio. dollar.

1991: Store demonstrationer i sagen om Rodney King. 50 personer dør.

Den sorte bygningsarbejder Rodney King (1965-2012) blev i marts 1991 standset af politiet i Los Angeles for en trafikforseelse. Da han forsøgte at flygte, blev han sparket og slået mere end 50 gange af fire betjente fra LAPD, som også brugte strømpistoler. Overfaldet blev filmet af en forbipasserende, og videooptagelsen blev vist i de lokale medier. I 1992 kom de fire betjente for retten, men de tre blev frikendt, og den fjerdes sag blev afvist. Dommen medførte voldsomme uroligheder i tre dage i april 1992, hvor over 50 personer blev dræbt og omkring 2.000 såret. Der skete ødelæggelser for omkring en milliard dollar.

Foto: Anonymous/AP

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

2012: Hvid sikkerhedsvagt dræber sort teenager

Den 17-årige sorte teenager Trayvon Martin (1995-2012) blev skudt og dræbt af sikkerhedsvagten George Zimmerman. Drabet skete i et lukket beboelsesområde i Sanford, Florida, hvor Zimmerman var selvbestaltet sikkerhedsvagt. Politiet troede på sikkerhedsvagtens forklaring og anholdt ham ikke, hvilket førte til demonstrationer over hele USA og anklager om racisme. Zimmerman blev i juli 2013 frikendt for drab, da juryen mente, at han handlede i selvforsvar. Igen var der demonstrationer flere steder i USA.

2014: Teenageren Michael Brown dræbes af politibetjent

9. august 2014 skød en politibetjent den 18-årige sorte teenager Michael Brown (1996-2014) i Ferguson, som er en forstad til St. Louis, Missouri. Drabet på den ubevæbnede sorte teenager førte til voldsomme uroligheder i Ferguson i det meste af august måned med bl.a. butiksplyndringer og sammenstød mellem demonstranter og politi. En storjury afgør 24. november, at den 28-årige politibetjent ikke tiltales, og det har medført nye demonstrationer og gadekampe.

Foto: Charlie Riedel/AP

Research: Lene Jakobsen, Politikens Bibliotek

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden