Effektivt. Udsendte danske soldater i Afghanistan. Dansk forsvar er langt over gennemsnittet hvad angår effektivitet, fleksibilitet og mulighed for hurtigt deltagelse fjernt fra Danmark, viser opgørelser i Nato.
Foto: LEHMANN MARTIN/Copyright Martin Lehmann

Effektivt. Udsendte danske soldater i Afghanistan. Dansk forsvar er langt over gennemsnittet hvad angår effektivitet, fleksibilitet og mulighed for hurtigt deltagelse fjernt fra Danmark, viser opgørelser i Nato.

Internationalt

Interview: Vi har brug for jer. I får ikke den luksus at kunne vælge

Danmark kan ikke nøjes med en forsvarspolitik med fokus på Østersøen og Arktis. I skal tage 'den fulde pakke' og betale prisen, er beskeden fra USA’s viceforsvarsminister.

Internationalt

James J. Townsend vil helst kaldes Jim. Han er veltalende og engageret, afslappet og alvorlig på samme tid, og så er han inde i de finere nuancer af dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Med andre ord er viceforsvarsministeren – Pentagons øverste ansvarlige for Europa og dermed for Nato og Danmark – af den støbning, man kan forvente fra verdens største militærmagt. Hans følge er også det klassiske i den vægtklasse: folk fra Pentagon, folk fra ambassaden og fra kommunikationsafdelingen. Vi sidder tæt sammen i mødelokalet på et københavnsk hotel.

USA har tydeligvis noget på hjerte. Det handler om Danmarks fremtid i et Nato, der ifølge Townsend ikke mere står over for en enkelt eller to udfordringer.

»Vi har Isil (IS, red.), Boko Haram i Nigeria, flygtningestrømme, Afghanistan, Irak og hele det kurdiske spørgsmål. Isil er nu i Libyen, der er risiko for nye flygtningestrømme. Der sker så meget, opgaverne er enorme. Nato og Europa kæmper virkelig med flere kriser – det er ikke en eller to, det er syv. Og der er ingen enkle løsninger. Det handler om at forholde sig til dem hele tiden. Det er ekstremt komplekst, trusselsbilledet skifter konstant«.

Efter at have malet et klart, men skræmmende billede af de sikkerhedspolitiske udfordringer i en omskiftelig verden, kommer rosen af danske soldater til vands, til lands og i luften. Men denne gang bliver roserne fulgt op af advarsler og dybe panderynker.

Dansk forsvar slides op

Dem vender vi tilbage til – først roserne: »Der er det med Danmark, at I aldrig lader en mulighed for at deltage i operationen gå jeres næse forbi. Jeres F-16-fly – I flyver vingerne af dem. I gør det fantastisk, uanset om det er F-16, landstyrker, jeres flåde eller jeres specialtropper. Den politiske vilje til at deltage i de svære operationer ser ud til at være en del af jeres politiske dna. Uanset hvor vanskeligt det er, uanset hvilken regering I har, så rækker Danmark altid hånden op«.

Så kommer tilføjelsen fra viceforsvarsministeren: »Men det bliver slidt op. Danmark kan kun blive ved et bestemt stykke tid med de penge, I har afsat. Alle ved, at det går kun i en bestemt periode, når pengene er små. Så går det ikke mere, så bliver I straffet. Udstyret skal erstattes, og lagrene skal fyldes op igen. Der kommer nye folk, der skal trænes mere, der er brug for nye investeringer«, siger ministeren.

»Det er ikke godt for jer, hvis jeres militær bliver udbrændt og slidt op. Det er så vigtigt for mig, for USA og for alliancen, at vi beholder den danske styrke. Det er ikke alle allierede, der er klar til at deltage. Så for USA er det vigtigt at bevare Danmark som et land, der altid er parat«.

Townsend er både engageret og bekymret. Nu er han kommet til det egentlige formål med sit besøg i Danmark. Til essensen af budskabet, der i en kort version hedder: Brug flere penge på forsvaret.

»Det næste forsvarsforlig bliver virkelig vigtigt. Ministeren, embedsmændene og forligspartierne får en interessant tid. I skal træffe vanskelige beslutninger«, siger han med henvisning til det kommende forsvarsforlig for 2017 til 2022.

Kan du se tegn på, at Danmark vil nærme sig Nato’s mål, der er 2 procent af bnp – det vil koste 6-7 milliarder kroner om året?

»De danskere, jeg har talt med, ønsker den udvikling. Mange af de allierede er på vej. Storbritannien har besluttet at nå 2 procent, det samme sker i Baltikum og andre steder, hvor man er tæt på Rusland. Tyskerne er ved at vende retningen, franskmændene gør det. Men der, hvor jeg er, kan jeg kun håbe. Jeg kan ikke forudsige, hvad regeringen vil gøre«.

Regeringens udenrigspolitiske gransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, kommer til maj med et bud på fokus for Danmarks sikkerheds- og forsvarspolitik. Til Politiken har han peget på nødvendigheden af at ændre fokus og stille skarpt på Østersøen og Arktis. Det synspunkt møder ikke ultimativ amerikansk forståelse.

Danmark får ikke rabat

»USA skal selvfølgelig ikke bestemme, men I spørger om råd. Jeg siger, at et land som Danmark ikke har den luksus at kunne at vælge. Nogle lande kan måske, men Danmark er for vigtigt og for dygtigt, til at I skal begrænse jer til bestemte regioner. Vi har brug for flere danskere. Vi kan ikke give jer den luksus at vælge«.

Og så tilføjer Townsend hurtigt: »Men USA skal selvfølgelig ikke bestemme«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men ingen rabat til Danmark?

»Nej, ingen rabat til Danmark. Det er som at være i brandvæsnet. Vi ved ikke, hvornår det brænder, hvor det brænder, og hvad der brænder. Vi beder politikerne om noget, og det eneste, vi ved, er, at vi ikke ved, hvad der bliver brug for«.

Nato’s opgørelser viser, at dansk forsvar er langt over gennemsnittet, hvad angår effektivitet, fleksibilitet og mulighed for hurtig deltagelse fjernt fra Danmark.

Hvorfor skal danske skatteydere betale mere, når mange andre lande bruger forsvarspenge til pensionerede officerer og ineffektive systemer?

»Fordi Danmark er Danmark. Jeres ry og jeres rolle i verden er i forreste række«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce