Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
MODSTAND Den Tanzanianske regeringen har den seneste tid slået hårdt ned på LGBT-miljøet i Tanzania.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

MODSTAND Den Tanzanianske regeringen har den seneste tid slået hårdt ned på LGBT-miljøet i Tanzania.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Transkønnet tanzanianer: Jeg var alene i den forkerte krop

I Tanzania oplever transkønnede som Edward K. massiv diskrimination fra politisk, familiært og samfundsmæssigt hold.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skoleklokken skærer igennem den støvede skolegård og ind i stenskolens lærerværelse. »Vil du tage tøjet af her eller på pladsen foran de andre?«, lyder det fra lærerinden, som står foran ledere, lærere, nonner og rengøringspersonale.

»Vis os, om du er en dreng eller en pige«, gentager hun, mens lyden af den dirrende skoleklokke bliver afløst af fødder, der kommer løbende i retning mod lærerværelset. Edward K. er stille. Han ved, han er en dreng. En dreng i en piges krop.

Politiken møder den i dag 28-årige, transkønnede LGBT-aktivist Edward K. på Pride-festivalens andendag i København. Han har taget turen fra Dar es Salaam i Tanzania – langt fra drag queens og regnbuefarvede kaffekopper – for at fortælle om, hvad det vil sige at være en transkønnet mand i et land, hvor hans seksualitet anses for at være »i strid med naturens orden«, og hvor kampen for anerkendelse kæmpes i smug.

Jeg forstod pludselig, at jeg ikke var alene. Der var flere med præcis samme indre splittelse, samme forvirring og samme sorg

Mens det regnbuefarvede flag vajer i de københavnske gader, bliver det nemlig gemt længere og længere væk i Tanzania, hvor modstanden mod landets homoseksuelle og transkønnede befolkning er eskaleret. Bankkonti indefryses, organisationer ransages, og homoseksuelle bliver tilfældigt anholdt og afhørt af politiet.

»En virkelig usikker tid at være anderledes i«, fortæller Edward K., som hverken ønsker sit navn, ansigt eller organisation offentliggjort af frygt for konsekvenserne i hjemlandet.

At møde verden i en kvindeskal

Edward K. holder hånden for sin mund og bliver fjern i blikket. Han var blevet indberettet for at være sammen med en pige fra det katolske pigecollege, han gik på, den dag på lærerværelset. Da han nægtede at klæde sig af, tvang to mænd tøjet af ham, og pludselig stod han nøgen foran en hær af piger i skoleuniformer.

»Lebbe«. »Bøsse«, råbte de, før den første af mange sten blev kastet, fortæller han. »I Tanzania ved folk ikke, hvad det vil sige at være transkønnet. Det gjorde jeg heller ikke, og jeg har derfor levet størstedelen af mit liv i troen på, at jeg var den eneste, som var født i den forkerte krop«, fortæller han, mens mikrofonen fra Regnbuepladsens debattelt i baggrunden kaster ord som seksualitet, stereotyper og rettigheder ind over pladsen.

Edward K. møder verden i en kvindeskal. Kroppen er frodig. Ansigtet feminint. Modsat i Danmark har Tanzania nemlig ingen behandlingstilbud for transkønnede, ligesom organisationer, som rådgiver om transidentitet, er stort set ikke-eksisterende. Men han har altid vidst, at kroppen ikke afspejlede hans indre. »Og det kunne min mor læse i mig«, fortæller han.

»Mpenzi, skat, er du en dreng eller en pige? Du vil hverken gå med nederdel, trusser eller ørenringe«, sagde Edward K.s mor fra tid til anden, da han begyndte at binde brysterne stramt med et klæde.

»Min mor har altid vidst, at jeg var anderledes, og hun har altid ønsket, at jeg ville acceptere mig selv. Nogle gange tog hun fat i min arm og sagde: Du griner, men du er ikke glad. Du gemmer dig bag dit smil«.

I Tanzania ved folk ikke, hvad det vil sige at være transkønnet. Det gjorde jeg heller ikke, og jeg har derfor levet størstedelen af mit liv i troen på, at jeg var den eneste, som var født i den forkerte krop

I smug for lokalsamfundet og Edward K.s far støttede moren sin søn, købte drengetøj og gav ham gøremål i hjemmet, som det ellers kun var drengene, der fik. Når faren, der arbejdede som læge, var væk fra hjemmet, lukkede moren Edward K.'s kæreste ind og svarede igen som en ulvemor, når nogen satte spørgsmålstegn ved hans identitet.

»Min mor har været noget særligt og er årsagen til, at jeg i dag er aktiv i mit LGBT-arbejde. Her har jeg mødt så mange transkønnede, som er blevet smidt ud hjemmefra, misbrugt og slået. Min mor var min mur«, fortæller han.

Ekskluderet

Edward K.s hemmelighed fik imidlertid en brat ende, en dag hans far åbnede døren og så sin datter med en anden pige. Han lukkede døren til rummet, flyttede ud af huset, giftede sig med en ny kvinde og efterlod moren med ansvaret for børnene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tre år skulle gå, før hun igen så sin far fra et taxavindue, mens soldater, bevæbnede politimænd og mænd fra landsbyen på farens opfordring tømte hans barndomshjem. Tv, køleskab og seng forsvandt ud ad døråbningen og væk på ladet af en politibil.

»Det kostede min mor dyrt at kæmpe for min rettighed til at være mig. Lokalsamfundet ekskluderede hende. Jeg var en skamplet i familien og landsbyen, mente de«.

Edward K. »var alene i den forkerte krop«, til han blev 25 år, hvor han for første gang blev introduceret til LGBT-bevægelsen og en »helt ny verden«.

»Jeg forstod pludselig, at jeg ikke var alene. Der var flere med præcis samme indre splittelse, samme forvirring og samme sorg«, fortæller han og tilføjer:

»Det ville jeg have gjort alt for at vide, den dag jeg stod nøgen i skolegården«.

Edward K er i Danmark i forbindelse med LGBT Danmark’s projekt i Tanzania, som siden 2013 har arbejdet med lokale partnere i landet for at forbedre og kæmpe for LGBT-personers rettigheder i landet. Projektet kører i tre år og er støttet af CISU og Det Obelske Famliefond.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden