Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Manuel Balce Ceneta/AP
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Over hele USA protesterede demonstranter mod Dakota Pipeline-olieledningen sidste efterår. Nu åbner Donald Trump for at byggeriet som Obama bremsede, kan genoptages

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump åbner for kontroversielle olieledninger, som Obama stoppede

Indianere og miljøorganisationer truer med nye demonstrationer mod rørledningerne, efter at Trump i dag ophævede Obamas veto mod projekterne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På sin anden arbejdsdag i Det Ovale Værelse banede Præsident Trump vejen for to kontroversielle olieledningsprojekter, som hans forgænger havde bremset.

Byggeriet af Keystone XL olieledningen og Dakota Acces-ledningen, der begge i øjeblikket er sat på pause, kan dermed inden længe genoptages.

Modstanden mod Keystone XL, der skal sende canadisk tjæresand til raffinaderier ved Den Mexicanske Golf, er blevet et samlende punkt for amerikanske miljøorganisationer. De mener, at den skader både det lokale miljø og bremser USA’s grønne omstilling mod mere klimavenlige energikilder.

Præsident Obama nedlagde veto mod projektet, der skal godkendes af forbundsregeringen, fordi den krydser den canadiske grænse.

Over hellig indianerland

Det gør Dakota Acces-linjen, som transporterer olie fra North Dakotas skiffergaskilder, ikke. Den skal imidlertid bl.a. bygges på jord, der er hellig for områdets indianere, og passerer en sø, som står for store dele af områdets vandforsyninger.

Det udløste den største indianeropstand i over 40 år i USA, da Sioux-indianerne og en lang række sympatisører besatte området omkring Standing Rock, og det kom til adskillige sammenstød med det lokale politi.

Kort efter præsidentvalget sidste år bremsede Præsident Obama projektet, der løber gennem jord ejet af den amerikanske hær.

Donald Trump lovede i valgkampen at åbne for, at begge de kontroversielle olieledninger kan genoptages. Republikanerne mener, at begge projekter skaber arbejdspladser og kan være med til at holde USA’s eneregipriser nede.

Nye demonstrationer truer

De nærmere detaljer skal, ifølge de såkaldte 'executive orders', som Trump i dag udstedte, forhandles på plads i den kommende tid. Den nye præsident kræver bl.a., at elementerne til rørledningen i fremtiden skal være fremstillet i USA.

Dagens beslutning kan skabe ny ballade omkring indianerreservatet ved Standing Rock. Kritikerne lover præsidenten kamp til stregen.

»Vi var alle vidne til det utrolige mod og den styrke, der blev udvist af de, der beskyttede vandet ved Standing Rock og hos folk rundt omkring i verden, der stod solidarisk sammen med dem. Vi er klar til at rejse os igen, hvis Trump forsøger at genoplive Dakota Acces-rørledningen eller ethvert andet projekt, der skal transportere fossile brændstoffer«, siger Greenpeace-direktør Annie Leonard i en pressemeddelelse.

Donald Trump ønskede ikke at forholde sig til konsekvenserne for Standing Rock-området, da han blev spurgt af journalister ved underskrivelsen af de dokumenter, der baner vejen for rørledningerne.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden