Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: Andy Wong/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Her er de 15 lande, der har de største forsvarsbudgetter

USA er den magt i verden, der helt suverænt bruger flest penge på soldater, våben og teknologisk udvikling.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kina vil hæve sine militærudgifter med syv procent i 2017. Det er den laveste stigning siden 2010 og kommer, efter at USA’s præsident for nylig bebudede en ’historisk’ stigning i de amerikanske militærudgifter. De er ellers i forvejen enorme: Med over 600 milliarder dollars eller næsten 4.300 milliarder kroner er de over dobbelt så store som hele Danmarks bruttonationalprodukt (bnp).

De er også mere end fire gange så store som Kina, der er nummer to på listen,  og mere end ti gange så store som nummer tre, Rusland.

USA er altså den magt i verden, der helt suverænt bruger flest penge på soldater, våben og teknologisk udvikling.

Sagt på en anden måde…

Det ser lidt anderledes ud, hvis man opgør militærudgifterne som andel af bruttonationalproduktet. Her ligger Rusland nummer et blandt de allerstørste militærmagter med fem procent af BNP, viste en opgørelse fra Verdensbanken sidste år. USA stod for 3,3 procent og Kina for 2 procent mod Storbritanniens 1,9 procent af bnp.

Nordkorea skønnes at bruge 25 procent af sit bnp på militæret, men landets bnp er beskedent: Den nordkoreanske økonomi er altså gennemmilitariseret, men sammenlignet med de store magters militær, har det stadig beskedne ressourcer til rådighed.

Slagstyrke

Måler man på antallet af soldater, skifter ranglisten igen: Nu er Kina nummer et med 2,5 millioner soldater mod USA’s 1,4 million, Ruslands 750.00 og Nordkoreas over en million.

Med 13.400 militærfly har USA til gengæld fire gange flere fly end Kina og tre gange flere end Rusland.

Med 15.000 kampvogne har Rusland langt den største panserstyrke, mens Kinas flåde på over 2.000 fartøjer langt overstiger den amerikanske på 400.

Kilder: ISS, IHS Janes’ Defense, Danmarks Statistik og ABC

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden