Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: /AP
Internationalt

Ingen spøg: Nu skal Saudi-Arabien beskytte kvinder i FN

Saudi-Arabien er valgt – for fire år – til FN’s kommission for kvinders ligestilling. Kongedømmet tror på lighed, lover landets FN-ambassadør.

Internationalt

Saudi-Arabien? Medlem af FN’s kvindekommission?

Hvorfor? Hvorfor ikke?

Abdullah Y. al-Mouallimi, Saudi-Arabiens FN-ambassadør, finder det oplagt.

»Regeringen i Saudi-Arabien har den islamiske sharia som sin grundlov, der garanterer, at alle kan leve et værdigt liv uden diskrimination«, lovede han forleden i en tale i FN. »Regeringen i Kongedømmet Saudi-Arabien tror derfor på lighed mellem kvinder og mænd, især når det gælder økonomiske muligheder og at udrydde fattigdom«.

At vælge Saudi-Arabien til at beskytte kvinders rettigheder svarer til at gøre en pyroman til byens brandmester...

Andre finder det saudiske valg til kvindekommissionen mindre oplagt.

»At vælge Saudi-Arabien til at beskytte kvinders rettigheder svarer til at gøre en pyroman til byens brandmester«, udtaler Hillel Neuer, leder af den FN-kritiske observatør UN Watch.

Ikke desto mindre: Ved en anonym afstemning i FN's økonomiske og sociale råd, er Saudi-Arabien netop valgt til medlemskab af kvindekommissionen fra januar og fire år frem.

God idé, synes Helen Clark, tidligere new zealandsk regeringsleder, som netop er fratrådt som chef for FN's Udviklingsprogram, UNDP.

»Det er vigtigt at støtte dem i landet, som arbejder for ændringer for kvinder. Ting ændrer sig, men langsomt«, tweeter Clark.

Kvinder i Saudi-Arabien skal i dag spørge deres mand eller en anden mandlig værge om lov for at rejse og arbejde, noterer Human Rights Watch.

Kvinder må heller ikke køre – ikke engang deres egen bil. De er nødt til at have deres mand eller mandlige værge ved rattet eller til at betale en professionel chauffør til at bringe sig ud, frem og hjem.

Det har længe været stemplet som diskriminerende af menneskeretsorganisationer – og uhensigtsmæssigt ifølge økonomer i FN. Hvorfor betale en fremmed chauffør, hvis det er ens egen bil, og man både kan og gerne vil køre selv?

9 eksempler på mere ligestilling

Abdullah Y. al-Mouallimi, den saudiske ambassadør, giver FN ni eksempler på, at Saudi-Arabien har gjort sit for at beskytte kvinder og pigers rettigheder:

Det er sket lovmæssigt.

Kongedømmet har også forbudt trafficking og vold imod kvinder.

Myndighederne har afholdt flere workshops for at understrege kvinders rettigheder.

Det har indført gymnastik som fag i pigeskoler.

Ambassadøren minder desuden om, at saudiske kvinder nu optræder på Financial Times’ og Forbes’ lister over de 100 største erhvervskvinder i verden.

Den saudiske regering har tv-transmitteret møder i den tidligere Kong Abdullahs såkaldte »Nationale Dialog« om kulturelle og sociale spørgsmål. Det »gav kvinder mulighed for at lade deres stemme høre af alle uden restriktioner«.

Ambassadøren peger også på, at 30 kvinder i Saudi-Arabien »er udpeget til Shoura-forsamlingen (nationalt rådgivende forum, red.) med de samme rettigheder som mænd«.

Han erindrer om, at en fjerdedel af stifterne af Saudi-Arabiens nationale organisation for menneskerettigheder er kvinder.

Og om, at Saudi-Arabien har underskrevet FN's konvention om fjernelse af alle former for diskrimination mod kvinder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vicepræsident for sport

Det seneste år er den højeste position, en kvinde har nået i Saudi-Arabien, at blive »vicepræsident for kvindelige anliggender i den Generelle Sports-Styrelse«, hedder det i årets friske udgave af det amerikanske udenrigsministeriums årbog om menneskerettigheder.

Den autoritative årbog mener ellers, at »kønsdiskrimination udelukker kvinder fra mange aspekter af det offentlige liv« i Saudi-Arabien.

Kvinder bliver rutinemæssigt udelukket fra formelle besluttende poster både i regeringen og den private sektor, selv om enkelte kvinder opnåede ledende stillinger i erhvervslivet og tjente i ledende rådgivende stillinger inden for ministerier, vurderer udenrigsministeriet.

En af de væsentlige forklaringer på, at de saudiarabiske kvinder ikke nyder ligeret, er ifølge udenrigsministeriet begrænsningen af deres ret til at færdes frit.

Også Human Rigts Watch er stærkt kritiske over for det saudiske styres mangel på ligestilling. Så længe Saudi Arabien »ikke tager skridt til at fjerne den diskriminerende praksis med mandlige værger og kønsopdeling, undergraver regeringen kvinders mulighed for at til at nyde selv de mest grundlæggende rettigheder«, kritiserer Human Rights Watch.

'Forstyrrer offentlig orden'

En kvindelig saudiarabisk menneskeretsaktivist, Naima al-Matrood, har det seneste år siddet fængslet for at »forstyrre den offentlige orden« ved at deltage i nogle mindre demonstrationer og ved at føre kampagne på sociale medier for løsladelse af andre politiske fanger.

Det kritiseres af GCHR, en energisk organisation for menneskerettigheder i samfundene ved den Persiske Golf, samtidig med valget af Saudi-Arabien til FN's kvindekommission.

GCHR kritiserer i disse dage desuden Saudi-Arabien for at tvinge en 24-årig kvindelig statsborger, Dina Ali Lasloom, hjem fra Filippinerne. Her blev hun 13. april arresteret i lufthavnen i Manila ved en mellemlanding på vej til Australien, hvor hun ville søge asyl for at undslippe et tvangsægteskab hjemme i Saudi-Arabien.

Nødråb over Facebook

Kvinden blev sat på et fly retur til Saudi-Arabien og til ægteskabet, som hun var villig til at flyve den halve klode rundt for at slippe væk fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun sendte et nødråb ud over Facebook. Det fik blandt flere den 23-årige saudiske landsmandinde, Alaa Alanzi, til to dage senere at møde op i lufthavnen for at tage imod Dina Ali Lasloom, når hun ankom fra Manila.

Her blev Alaa Alanzi i stedet arresteret for at tage billeder af det saudiarabiske politi, som var parat til at tage imod den hjembragte kvinde fra Filippinerne.

GCHR kræver, at Dina ali Lasloom får frihed til at rejse. At værgesystemet ophæves. At Alaa Alanzi løslades. Og at menneskeretsaktivister får politisk frihed.

Saudi-Arabien er også medlem af FN's Menneskeretsråd.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce