Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Koalitionen bomber byområder, og det øger risikoen for civile tab, siger ekspert. Her ses de amerikanske Super Hornets over det nordlige Irak.
Foto: Staff Sgt. Shawn Nickel/AP

Koalitionen bomber byområder, og det øger risikoen for civile tab, siger ekspert. Her ses de amerikanske Super Hornets over det nordlige Irak.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu dræber Vesten flere civile i bombeangreb end Rusland

Rollerne er byttet om mellem Vesten og Rusland i Syrien og Irak: Nu dræber Vesten flest civile i bombeangreb. Under Trump accepterer koalitionen større risiko for civile ofre, vurderer eksperter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Russiske luftbomber er ikke længere den største trussel fra luften mod uskyldige civile i Irak og Syrien. Nu dræber den vestlige koalitions fly flere civile end præsident Putins.

Det fremgår af de seneste opgørelse over antallet af formodede civile ofre for luftkrigen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak fra den uafhængige observatørgruppe Airwars. Gruppens opgørelser er ikke bekræftet af vestlige, syriske eller russiske myndigheder, men bruges af førende internationale medier.

Professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet kalder materialet det bedst mulige, selv om der aldrig vil komme præcise tal for civile ofre i den type konflikter.

Frem til januar var det konsekvent Rusland, der stod bag langt hovedparten af de formodede civile ofre for luftkrigen. Rusland er blevet beskyldt for manglende hensyntagen til civile, mens koalitionen, der ifølge egne oplysninger går meget langt for at spare civile liv, har haft markant færre dræbte på samvittigheden.

Men i årets 3 første måneder stod bomber fra den vestlige koalition mod Islamisk Stat i Syrien og Irak bag godt 60 procent af de formodede 574 civile dræbte i luftkrigen, mens russiske bombardementer i Syrien formodes at have slået knap 40 procent af de civile ofre ihjel. Dermed er rollerne mellem de to parter, der begge bekriger Islamisk Stat, byttet radikalt om.

Mikkel Vedby Rasmussen peger på en større vilje i koalitionen til at acceptere civile tab som hovedforklaring.

»Koalitionen bomber i byområder som Mosul i Irak, det øger risikoen for civile tab. Men man må også have ændret koalitionens risikoprofil i forhold til civile tab«, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

»Det ligger godt i tråd med det, der ser ud til at være forskellen på præsident Trumps og præsident Obamas administration, at Trump giver militæret langt friere hænder til at operere«.

Trump giver militæret langt friere hænder til at operere

Der er vel ingen generaler, der er ligeglade med civile ofre?

»Nej, men hvis hele éns uddannelse og baggrund er militære løsninger, er det jo det, man fokuserer på. Og så er generaler forskellige, og dem, Trump har udnævnt, er ikke kendte for en blød tilgang til at bruge militær magt«, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen.

Danske F-16-fly har ikke deltaget i krigen mod Islamisk Stat i den periode, hvor antallet af formodede civile ofre er steget markant, men Danmark anses for et kernemedlem af den internationale koalition, og en dansk radarenhed placeret i Irak er med til at danne grundlaget for Vestens bombardementer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), men i en mail fra Forsvarsministeriet hedder det, at »både den danske regering og koalitionen tager spørgsmålet om civile tab meget seriøst.

Der gøres derfor også altid en stor indsats for at mindske risikoen for civile tab. Forsvarsministeriet kan hverken af- eller bekræfte de tal, som Airwars fremlægger«.

Major Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet siger, at der er sket en ændring i koalitionens vilje til at løbe en risiko for civile tab.

Men han fremhæver, hvordan IS bevidst bruger civile som menneskelige skjolde for at fremprovokere tab.

»Koalitionen har længe haft et udgangspunkt, der hed at undgå civile dræbte – punktum. Det har de irakiske regeringsstyrker været trætte af. Mange angreb blev aflyst på grund af risiko for civile dræbte. I USA har der været en debat om, hvorvidt fortolkningen af reglerne simpelthen har været for restriktiv, og jeg ved, at man har været nødt til at løsne op for begreberne på grund af presset fra de irakiske regeringsstyrker. Men også, fordi man mente, at det var det rigtige«.

Både Karsten Marrup og Mikkel Vedby Rasmussen afviser, at de færre ofre for russiske angreb er et udtryk for større forsigtighed. Det skyldes derimod, at præsident Assad, som russerne støtter militært, har fremgang på slagmarken, hvilket har gjort luftangreb mindre vigtige.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden