Donald Trump foran Det Hvide Hus, hvor han bekendtgør, at USA trækker sig fra den internationale klimaaftale fra Paris.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Donald Trump foran Det Hvide Hus, hvor han bekendtgør, at USA trækker sig fra den internationale klimaaftale fra Paris.

Internationalt

Trump trækker USA ud af den globale klimaaftale

»Jeg kan ikke med god samvittighed støtte en aftale, der skader USA«, siger Donald Trump.

Internationalt

USA vil trække sig fra den internationale FN-klimaaftale fra Paris 2015, slår præsident Donald Trump fast på pressemøde efter en del forvirring om sagen.

Præsidenten har udskudt sin beslutning flere gange.

Han siger på et pressemøde i Rosenhaven foran Det Hvide Hus, at han vil søge at forhandle en ny og mere "fair" aftale.

Ifølge Trump er aftalen dårlig for de amerikanske arbejdere, og det er hans hovedprioritet at løfte deres vilkår.

»Jeg kan ikke med god samvittighed støtte en aftale, der skader USA«, siger Donald Trump.

Han siger, at Kina blandt andet kan forurene så meget, de ønsker, de næste 13 år. Aftalen er ikke rimelig, understreger Trump.

»Denne aftale handler mindre om klimaet og mere om andre landes økonomiske fordel over USA. Resten af verden klappede, da vi underskrev aftalen. De var helt vilde«, siger Trump.

Trump: USA trækker sig fra klimaaftalen

Kilde: AP

FN-klimaaftalen ville efterlade et »stort økonomisk sår« på USA, mener Trump.

Han argumenterer også, at den aftale, der foreligger fra Paris, har forsvindende lille betydning i forhold til at begrænse menneskeskabte forandringer af klimaet.

Obama: Trump svigter fremtiden

USA's tidligere præsident Barack Obama siger i en skriftlig erklæring, at Donald Trump »svigter fremtiden« ved at trække USA ud af klimaaftalen.

Obama tilføjer, at han er et overbevist om, at amerikanske delstater, byer og virksomheder vil øge deres indsats og føre an for at beskytte kloden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Onsdag kunne flere amerikanske medier via anonyme kilder i Det Hvide Hus erfare, at præsidenten ville skrotte den aftale, som Barack Obama indgik i Paris i december 2015.

Men så skrev Trump selv på Twitter, at han ikke var nået så langt endnu. En beslutning ville snart blive truffet, lød det.

USA kommer i klub med lande som Syrien og Nicaragua

Paris-aftalen fra 2015, også kaldet COP21, gav for første gang verden en global og juridisk bindende aftale om at reducere CO2-udledningerne. Den blev indgået på USA's vegne af daværende præsident, Barack Obama.

Med det store antal lande, som har tiltrådt aftalen, er 96 procent af de globale udledninger omfattet. Mange husker den tidligere aftale, Kyoto-protokollen, som kun omfattede under 15 procent af verdens samlede udledninger af CO2.

Aftalen fra Paris har en langsigtet målsætning om at holde den globale temperaturstigning under 2 grader celsius og rummer en række anvisninger til, hvordan udledningerne kan reduceres yderligere, så temperaturstigningen kan begrænses yderligere til 1,5 grad.

Når USA trækker sig fra aftalen kommer amerikanerne i klub med lande som Syrien og Nicaragua, som heller ikke er med.

Ritzau og Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce