Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Tre hundrede unge nigerianske kvinder blev tilbageholdt af Boko Haram-bevægelsen i to år, flere af dem som sexslaver - 21 af dem blev frigivet i oktober 2016 i bytte for tilbageholdte terrorledere.
Foto: Sunday Aghaeze/AP

Tre hundrede unge nigerianske kvinder blev tilbageholdt af Boko Haram-bevægelsen i to år, flere af dem som sexslaver - 21 af dem blev frigivet i oktober 2016 i bytte for tilbageholdte terrorledere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omfattende undersøgelse: Der er 40 millioner slaver i dag

Global opgørelse af omfangsrigt slaveri. Hver fjerde slave er i dag et barn - mange tvinges ind i ægteskab. Kun få bliver hjulpet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I alt 40 millioner mennesker lever i dag som slaver. Det viser et 'Globalt Slaveri Index'.

De fleste af slaverne - 25 millioner - er tvunget ud i arbejdsmæssig, økonomisk udnyttelse.

Andre 15 millioner - de fleste af dem kvinder - er tvunget ind i et ufrivilligt ægteskab.

Tvang spænder fra seksuelle overgreb, tilbageholdelse af pas, fratagelse af mad og søvn, trusler om anmeldelse, bortførelse, indespærring, påtvunget gæld, trusler imod familien, tilbageholdelse af løn...

»Den kendsgerning, at vi som samfund stadig har 40 millioner mennesker i moderne slaveri, bringer på en hvilken som helst dag skam over os alle«, lyder en erklæring fra Andrew Forrest, formand for fonden imod slaveri, 'Walk Free', der har udarbejdet slaveri-indekset sammen med FN's arbejdsmarkedsorganisation, ILO.

Mauretanien er ifølge Walk Free det land, som har flest slaver - ofte nedarvet i familier gennem generationer.

Haiti er nummer to på listen over slaveriramte samfund. Her er det især børn, som af deres egne fattige familier i urfattige landområder overlades til slaveri for rigere familier i byerne.

I Pakistan, nummer tre på listen, tager slaveri især form af gældspres, der tvinger fattige ud i økonomisk afhængighed eller får dem til at søge til de stenrige arabiske stater ved Den Persiske Golf, hvor agenter skaffer dem et arbejde, men tager passet fra dem og overlader dem til udnyttelse hos lokale arbejdsgivere.

Indien, det fjerdemest ramte land, har alle former for slaveri: Tvungne ægteskaber, gælds-slaver, nedarvet slaveri  og tvungent børnearbejde.

To former for slaveri

Den nye rapport, som netop er offentliggjort ved FN's generalforsamling, opdeler moderne slaveri i to former. Dels mennesker, som med vold og magt og økonomisk afhængighed tvinges ud i særligt arbejde. Dels mennesker - især kvinder, men også mænd - som presses ind i et ufrivilligt ægteskab.

»Vi ved, at hvis der er 40 millioner mennesker i moderne slaveri, bliver kun titusinder af ofrene hjulpet og støttet, enten gennem retsvæsenet ved støtte til ofrene«, siger Fiona David, direktør for Walk-Free til CNN. Det store flertal får ingen hjælp.

Hver fjerde slave er i dag et barn, hedder det i indekset. Indekset bygger på forskellige former for tvang, der er forbudt ifølge FN's konventioner om menneskerettigheder og vilkår for arbejde.

Slaverne er udnyttet og tvunget til særligt arbejde med trusler, vold, tvang, bedrag eller andet magtmisbrug. Tvang spænder fra seksuelle overgreb, tilbageholdelse af pas, fratagelse af mad og søvn, trusler om anmeldelse, bortførelse, indespærring, påtvunget gæld, trusler imod familien, tilbageholdelse af løn m.m.

Ægteskabs-slaver er presset ind i ufrivillige forhold med fysisk, følelsesmæssig eller økonomisk pres eller familiemedlemmers bedrag.

Sex-overgreb på kvinder

Næsten tre fjerdedele – 71 procent af dagens slaver – er kvinder, 29 procent er mænd.

I sexindustrien, hvor 4,8 millioner mennesker i dag er påtvunget slaveri, går det særlig hårdt ud over kvinder – som udgør 99 procent af de moderne slaver, når det gælder seksuel udnyttelse, fremgår det af indekset.

I gennemsnit holdes de seksuelle slaver i godt 23 måneder, før det lykkes dem at flygte eller at blive sat på fri fod. Børn udgør hver femte, der udsættes for seksuelt slaveri.

De økonomiske slaver udbyttes primært i privat hushjælp, på byggepladser og i fabrikker.

Flest i Afrika ...

Godt fire millioner mennesker over hele verden er ofre for statsligt påtvunget slaveri. Nogle af dem arbejder som slaver i adskillige år, andre kun i nogle uger.

Andelen af slaver er størst i Afrika, hvor der er 7,6 slaver for hver 1.000 indbyggere på kontinentet. I Asien - især Syd- og Østasien -  er antallet 6,1 slave pr. 1.000 indbyggere.

Over de seneste fem år har næsten 90 millioner mennesker i kortere eller længere tid været tvunget ud i en form for slaveri.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden