0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

FN-chef slår dyster tone an i åbningstale

António Guterres advarer om en stadig mere kaotisk verdensorden, hvor internationalt samarbejde er afgørende.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Richard Drew/AP
Foto: Richard Drew/AP

»Der er ingen anden vej frem end den kollektive, fornuftige handling for det fælles bedste«, understreger FN's generalsekretær, António Guterres.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN's generalsekretær, António Guterres, tegnede et dystert billede af verdens tilstand, da han talte til verdens ledere i FN's Generalforsamling i New York tirsdag.

»Verdensordenen i dag bliver stadig mere kaotisk. Magtforholdene er mindre tydelige«, siger Guterres i sin åbningstale.

Princippet om multinationalt samarbejde 'er under beskydning, præcis når vi har mest brug for det'.

Guterres advarer i sin tale om stigende populisme og polarisering mellem verdens lande. Samtidig med at populismen vinder frem, nedbrydes tilliden til internationale institutioner, siger han.

»De, der ser deres naboer som farlige, kan forårsage en trussel, hvor der ikke fandtes en. De, der lukker deres grænser for almindelig indvandring, giver blot menneskesmuglerne mere arbejde«, siger Guterres.

Generalsekretæren tilføjer ifølge nyhedsbureauet AP, at verdens politiske ledere har en forpligtelse til at 'fremme og støtte et reformeret, genopfrisket og styrket multilateralt system'.

Verden lider af tillidsunderskud, og folk mister tiltro til det politiske system, siger han.

»Der er ingen anden vej frem end den kollektive, fornuftige handling for det fælles bedste«, understreger Guterres.

Tag klimaforandringer alvorligt

Samtidig sender han en kraftig opfordring til de hundredvis af politiske ledere, der er samlet i New York, om at tage klimaforandringer langt mere alvorligt og arbejde for at holde temperaturstigningerne nede.

»Hvis vi ikke ændrer kurs i løbet af de næste to år, risikerer vi, at klimaforandringerne løber løbsk«, siger Guterres ifølge Reuters.

Han tilføjer, at han vil indkalde til et klimatopmøde i september næste år.

USA med præsident Donald Trump i spidsen trak sig tidligere på året ud af den globale klimaaftale, der blev indgået i Paris i december 2015.

ritzau