Hver anden svensker har tillid til retsvæsenet og politiets indsats, viser opgørelse over utrygheden i befolkningen.
Foto: Olivia Loftlund

Hver anden svensker har tillid til retsvæsenet og politiets indsats, viser opgørelse over utrygheden i befolkningen.

Internationalt

Tryghed: Hver fjerde svensker frygter at møde forbrydere, når de går uden døre om aftenen

Utrygheden er betydelig i den svenske befolkning, hvor en stor del ifølge en undersøgelse fra landets kriminalpræventive råd afslører, at de har været udsat for kriminalitet.

Internationalt

Hver fjerde svensker ændrer adfærd som følge af frygten for kriminalitet. De vælger en anden vej, når de skal færdes i deres kvarterer.

Det viser en opgørelse over den tryghed eller mangel på samme, der findes hos svenskerne. Den nationale tryghedsundersøgelse fra det kriminalpræventive råd BRÅ sætter fokus på tillid, utryghed og risiko i landet i dag.

Den viser, at fire ud af ti kvinder ofte vælger at tage en anden vej eller et alternativt transportmiddel, fordi de er bange for kriminalitet.

Mange svenskere har været udsat for kriminalitet

Hver fjerde rapporterer, at de har været udsat for forbrydelser. Og af dem har en fjerdedel været udsat for forbrydelser mindst fire gange i løbet af året med trusler og seksuelle overgreb som de hyppigste.

Det er vel at mærke hændelser, der spænder fra mishandling, seksuelle overgreb og røverier til trakasserier og netkrænkelser. Tallene viser, at forbrydelser mod enkeltpersoner ligger på et stabilt niveau med en enkelt undtagelse: »Set over en længere tidsperiode er det udsatheden for seksualforbrydelser, som har haft den tydeligste udvikling gennem de seneste år«, fremgår det af rapporten.

Det er en tendens, der har været særligt tydelig ved de seneste af de årlige undersøgelser, tilføjer BRÅ.

Bekymring for at gå uden for hjemmets døre

Andelen af svenskere, der er utrygge ved at gå ud om aftenen i deres boligområder, ligger højt. Lidt over hver fjerde er ængstelig ved at bevæge sig uden døre i de sene timer. Og to femtedele af befolkningen er bekymrede ved kriminalitetsudviklingen i samfundet.

Hos unge kvinder i alderen 20 til 24 år er lidt under halvdelen ofte bange for at blive udsat for voldtægter eller seksuelle angreb, viser tallene. Hver tredje kvinde opgiver at have været udsat for seksuelle overgreb i løbet af året.

Ifølge undersøgelsen nærer lidt under halvdelen af befolkningen tillid til det samlede retsvæsen og til politiets indsats, om end blot hver tredje nærer tillid til domstolenes arbejde. Kun hver fjerde svensker vurderer, at ofre for kriminalitet behandles ordentligt af det samlede retsvæsen. Det viser sig, at tilliden til de to instanser er højere hos kvinder end hos mænd.

Undersøgelsen bygger på spørgeskemaer, der via posten og nettet er sendt til omkring 74.000 indbyggere. Tryghedsundersøgelsen foretages en gang om året.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce