Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Hver anden svensker har tillid til retsvæsenet og politiets indsats, viser opgørelse over utrygheden i befolkningen.
Foto: Olivia Loftlund

Hver anden svensker har tillid til retsvæsenet og politiets indsats, viser opgørelse over utrygheden i befolkningen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tryghed: Hver fjerde svensker frygter at møde forbrydere, når de går uden døre om aftenen

Utrygheden er betydelig i den svenske befolkning, hvor en stor del ifølge en undersøgelse fra landets kriminalpræventive råd afslører, at de har været udsat for kriminalitet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fjerde svensker ændrer adfærd som følge af frygten for kriminalitet. De vælger en anden vej, når de skal færdes i deres kvarterer.

Det viser en opgørelse over den tryghed eller mangel på samme, der findes hos svenskerne. Den nationale tryghedsundersøgelse fra det kriminalpræventive råd BRÅ sætter fokus på tillid, utryghed og risiko i landet i dag.

Den viser, at fire ud af ti kvinder ofte vælger at tage en anden vej eller et alternativt transportmiddel, fordi de er bange for kriminalitet.

Mange svenskere har været udsat for kriminalitet

Hver fjerde rapporterer, at de har været udsat for forbrydelser. Og af dem har en fjerdedel været udsat for forbrydelser mindst fire gange i løbet af året med trusler og seksuelle overgreb som de hyppigste.

Det er vel at mærke hændelser, der spænder fra mishandling, seksuelle overgreb og røverier til trakasserier og netkrænkelser. Tallene viser, at forbrydelser mod enkeltpersoner ligger på et stabilt niveau med en enkelt undtagelse: »Set over en længere tidsperiode er det udsatheden for seksualforbrydelser, som har haft den tydeligste udvikling gennem de seneste år«, fremgår det af rapporten.

Det er en tendens, der har været særligt tydelig ved de seneste af de årlige undersøgelser, tilføjer BRÅ.

Bekymring for at gå uden for hjemmets døre

Andelen af svenskere, der er utrygge ved at gå ud om aftenen i deres boligområder, ligger højt. Lidt over hver fjerde er ængstelig ved at bevæge sig uden døre i de sene timer. Og to femtedele af befolkningen er bekymrede ved kriminalitetsudviklingen i samfundet.

Hos unge kvinder i alderen 20 til 24 år er lidt under halvdelen ofte bange for at blive udsat for voldtægter eller seksuelle angreb, viser tallene. Hver tredje kvinde opgiver at have været udsat for seksuelle overgreb i løbet af året.

Ifølge undersøgelsen nærer lidt under halvdelen af befolkningen tillid til det samlede retsvæsen og til politiets indsats, om end blot hver tredje nærer tillid til domstolenes arbejde. Kun hver fjerde svensker vurderer, at ofre for kriminalitet behandles ordentligt af det samlede retsvæsen. Det viser sig, at tilliden til de to instanser er højere hos kvinder end hos mænd.

Undersøgelsen bygger på spørgeskemaer, der via posten og nettet er sendt til omkring 74.000 indbyggere. Tryghedsundersøgelsen foretages en gang om året.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden