Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

 Neil Basu, den britiske antiterrorchef, er bekymret for hadforbrydelser som følge af Brexit-debatten.
Foto: Frank Augstein/AP

Neil Basu, den britiske antiterrorchef, er bekymret for hadforbrydelser som følge af Brexit-debatten.

Britisk antiterrorchef er bekymret over ophedet Brexit-debat

Han frygter, at den ophedede debat kan føre til flere hadforbrydelser.

Internationalt

Den voldsomt polariserede Brexit-debat risikerer at føre til en stigning i antallet af hadforbrydelser fra det ekstreme højre i Storbritannien, mener landets antiterrorchef, vicepolitidirektør Neil Basu.

»Jeg er bekymret for polariseringen, og jeg frygter, at politiseringen og retorikken fra det yderste højre fører til en stigning i antallet af hadforbrydelser og til flere optøjer«, sagde Neil Basu tirsdag ifølge flere britiske medier.

Overfor BBC peger Neil Basu på, at der efter folkestemningen om Brexit i 2016 var en stigning i antallet af hadforbrydelser. Der har ikke været et efterfølgende fald.

»Så der er altid en risiko for, at folk bliver radikaliseret af den form for febrilske stemning, vi har for øjeblikket«, siger han til BBC.

Han er bekymret over, hvad han ser som Brexit-debattens »potentiale for at splitte befolkningsgrupper og vende dem mod hinanden«.

Neil Basus udtalelser faldt i forbindelse med lanceringen af en biografreklame, der tilskynder folk til at anmelde mistanker om terror.

Forpurrede terrorangreb

Han afslørede, at myndighederne for øjeblikket er i gang med 700 terrorundersøgelser. Det er rekordmange. I marts 2017 var antallet omkring 500.

Siden 2017 er 18 terrorangreb blevet forpurret i Storbritannien. Heraf er islamister mistænkt for at stå bag 14 sager. De øvrige 4 sager involverer højreradikale.

Neil Basu mener, at aktiviteter fra højreekstreme stadig er en ret lille trussel, men tilføjede, at det er noget, som må følges nøje: »Så vi ikke lader den slags højreekstremisme glide over i højreekstrem terrorisme. Vi arbejder meget hårdt for at standse det«.

Ved en folkeafstemning i juni 2016 sagde et flertal ja til, at Storbritannien skal forlade EU. Udmeldelsen træder i kraft 29. marts i år. I de seneste måneder har premierminister Theresa May kæmpet desperat for at få Parlamentet til at godkende den udtrædelsesaftale, som hun har forhandlet med EU, men det er hidtil ikke lykkedes.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden