0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Europe Talks - vil du tale med?

Europæere med forskellige holdninger bliver matchet og taler med hinanden lørdag 11. maj.


Har du talt med en gul vest?


Vi er samlet i det samme EU. Vi vælger politikere til det samme europæiske parlament. Og vi rejser – stort set – uhindret hen over hinandens grænser med varer, arbejdskraft, rejsekufferter og campingvogne. Så vi er fælles om meget. Men hvor meget ved vi egentlig om hinanden?

Har du f.eks. nogensinde talt med en franskmand, der sympatiserer med Frankrigs gule veste eller selv er en af dem? Har du nogensinde talt med en polsk nationalist, der afskyr EU? Eller en belgisk supereuropæer, der bare ikke kan få nok EU? Og har du nogensinde søgt kontakt til en anden europæer, som du ikke er enig med, men som tværtimod mener noget andet om først og fremmest EU og europæisk politik end dig?

Nu har du chancen. I et storstilet europæisk projekt mellem Politiken og 15 europæiske medier vil vi invitere læsere og brugere med modsatrettede holdninger til at mødes og tale med hinanden om Europa.

Jeff Pachoud/Ritzau Scanpix
Foto: Jeff Pachoud/Ritzau Scanpix


Du får syv spørgsmål


Frem til 10. april vil Politiken og 15 andre europæiske medier stille læserne de samme syv spørgsmål, som hver for sig indfanger noget af det, der deler vandene i Europa: Skal vi genindføre streng grænsekontrol? Skal vi lægge øgede afgifter på benzin for at skåne klimaet? Vil du gerne bytte dit danske pas med et decideret EU-pas?

Vi håber du har lyst til at være med. Du kan se spørgsmålene og tilmelde dig herunder:


Via en algoritme, som er udviklet af den tyske avis Die Zeit, vil vi bruge svarene til at matche folk med så forskellige meninger som muligt, men gerne i lande så tæt på hinanden som muligt, så det er lettere at mødes.

Hvis vi finder et match til dig, modtager du en mail. Såfremt både du og dit match bekræfter, at I gerne vil mødes, så formidler vi en kontakt, så I selv kan aftale et møde til 11. maj. Det er den dag, alle samtaler skal finde sted. Det bliver et demokratisk festfyrværkeri!

Mange af jer vil sikkert mødes via videoopkald på jeres computere eller mobiler, andre vil rejse for at mødes personligt. Enkelte vil blive inviteret til et fælles europæisk event i det kendte kulturcenter Bozar i Bruxelles.

Derudover arrangerer Politiken sit eget særlige samtaleevent lørdag 11. maj. Det får du mere information om senere.

For at kunne deltage skal du være mindst 18 år, bo i Europa og kunne tale engelsk, da alle samtaler som udgangspunkt vil foregå på engelsk.

Medier fra hele Europa er med


For at komme i mål med så ambitiøst projekt har vi allieret os med nogle af Europas førende medier, herunder tyske Die Zeit (Zeit Online), der er initiativtager til projektet og tidligere har gennemført det på nationalt plan under titlen Deutschland Spricht.

Her er vores målProjektet har to formål: For det første ønsker vi at trække folk ud af deres ekkokamre på Facebook og andre steder og gøre en dyd ud af at arrangere møder mellem folk, der mener noget meget forskelligt. I stedet for at råbe ad folk med andre meninger, vil vi etablere møder, der har som mål at lytte til og forstå andre synspunkter.

For det andet ønsker vi os en debat, hvor danskere, svenskere, tyskere eller grækere ikke bare diskuterer synet på EU internt i hver sit land, men taler med hinanden hen over landegrænser.

På den måde kan vi lære hinanden at hende. Og på den måde kan vi måske begynde at forstå hinanden bedre. Alt sammen op til Europaparlamentsvalget 26. maj.


Privatlivspolitik


Europe Talks er bygget op omkring My Country Talks-platformen, der oprindelig blev udviklet af Zeit Online sammen med en række internationale partnere og implementeret sammen med Google. I dag er eneste Google-software Google reCaptcha, der bruges til at afsløre robotter og spam, og Google modtager ikke informationer om deltagerne.

Firmaet diesdas.digital i Berlin er ansvarlig for projektets tekniske udvikling. Platformen har før været brugt til lignende debatter i Tyskland, Østrig og Schweiz (i 2018).

Du kan læse mere om privatlivsbestemmelserne her.
Redaktion

Tekst: Michael Jarlner og Martin Aagaard

Tegninger: Claus Nørregaard

Layout & collager: Tomas Østergren

Grafik: Jens Mørch

Redaktør: Michael Jarlner og Martin Aagaard


Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden