Europe Talks - vil du tale med?
Europæere med forskellige holdninger bliver matchet og taler med hinanden lørdag 11. maj.
Har du talt med en gul vest?
Vi er samlet i det samme EU. Vi vælger politikere til det samme europæiske parlament. Og vi rejser – stort set – uhindret hen over hinandens grænser med varer, arbejdskraft, rejsekufferter og campingvogne. Så vi er fælles om meget. Men hvor meget ved vi egentlig om hinanden?
Har du f.eks. nogensinde talt med en franskmand, der sympatiserer med Frankrigs gule veste eller selv er en af dem? Har du nogensinde talt med en polsk nationalist, der afskyr EU? Eller en belgisk supereuropæer, der bare ikke kan få nok EU? Og har du nogensinde søgt kontakt til en anden europæer, som du ikke er enig med, men som tværtimod mener noget andet om først og fremmest EU og europæisk politik end dig?
Nu har du chancen. I et storstilet europæisk projekt mellem Politiken og 15 europæiske medier vil vi invitere læsere og brugere med modsatrettede holdninger til at mødes og tale med hinanden om Europa.
Du får syv spørgsmål
Frem til 10. april vil Politiken og 15 andre europæiske medier stille læserne de samme syv spørgsmål, som hver for sig indfanger noget af det, der deler vandene i Europa: Skal vi genindføre streng grænsekontrol? Skal vi lægge øgede afgifter på benzin for at skåne klimaet? Vil du gerne bytte dit danske pas med et decideret EU-pas?
Vi håber du har lyst til at være med. Du kan se spørgsmålene og tilmelde dig herunder:
Via en algoritme, som er udviklet af den tyske avis Die Zeit, vil vi bruge svarene til at matche folk med så forskellige meninger som muligt, men gerne i lande så tæt på hinanden som muligt, så det er lettere at mødes.
Hvis vi finder et match til dig, modtager du en mail. Såfremt både du og dit match bekræfter, at I gerne vil mødes, så formidler vi en kontakt, så I selv kan aftale et møde til 11. maj. Det er den dag, alle samtaler skal finde sted. Det bliver et demokratisk festfyrværkeri!
Mange af jer vil sikkert mødes via videoopkald på jeres computere eller mobiler, andre vil rejse for at mødes personligt. Enkelte vil blive inviteret til et fælles europæisk event i det kendte kulturcenter Bozar i Bruxelles.
Derudover arrangerer Politiken sit eget særlige samtaleevent lørdag 11. maj. Det får du mere information om senere.
For at kunne deltage skal du være mindst 18 år, bo i Europa og kunne tale engelsk, da alle samtaler som udgangspunkt vil foregå på engelsk.
Medier fra hele Europa er med
For at komme i mål med så ambitiøst projekt har vi allieret os med nogle af Europas førende medier, herunder tyske Die Zeit (Zeit Online), der er initiativtager til projektet og tidligere har gennemført det på nationalt plan under titlen Deutschland Spricht.
Her er vores mål
Projektet har to formål: For det første ønsker vi at trække folk ud af deres ekkokamre på Facebook og andre steder og gøre en dyd ud af at arrangere møder mellem folk, der mener noget meget forskelligt. I stedet for at råbe ad folk med andre meninger, vil vi etablere møder, der har som mål at lytte til og forstå andre synspunkter.
For det andet ønsker vi os en debat, hvor danskere, svenskere, tyskere eller grækere ikke bare diskuterer synet på EU internt i hver sit land, men taler med hinanden hen over landegrænser.
På den måde kan vi lære hinanden at hende. Og på den måde kan vi måske begynde at forstå hinanden bedre. Alt sammen op til Europaparlamentsvalget 26. maj.
Privatlivspolitik
Europe Talks er bygget op omkring My Country Talks-platformen, der oprindelig blev udviklet af Zeit Online sammen med en række internationale partnere og implementeret sammen med Google. I dag er eneste Google-software Google reCaptcha, der bruges til at afsløre robotter og spam, og Google modtager ikke informationer om deltagerne.
Firmaet diesdas.digital i Berlin er ansvarlig for projektets tekniske udvikling. Platformen har før været brugt til lignende debatter i Tyskland, Østrig og Schweiz (i 2018).
Du kan læse mere om privatlivsbestemmelserne her.
Redaktion
Tekst: Michael Jarlner og Martin Aagaard
Tegninger: Claus Nørregaard
Layout & collager: Tomas Østergren
Grafik: Jens Mørch
Redaktør: Michael Jarlner og Martin Aagaard