Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Kom og vær med: Fra i dag inviterer vi dig til en ny slags europæisk dialog

Deltag i paneuropæisk demokratisamtale.

Leder

Vi lever i den samme virkelighed og på samme kontinent, men der findes ikke en fælles europæisk offentlighed.

Vi stemmer til det samme Europa-Parlament i Strasbourg 26. maj, men de politiske problemer og mål er vidt forskellige i Ungarn, Italien og Danmark.

Men alle forskellene og uenighederne til trods er der langt mere, der forener end splitter de formentlig snart 27 lande i EU.

Det er med den præmis, vi på Politiken fra i dag inviterer vores læsere med til at deltage i en paneuropæisk demokratisk samtale.

Det er første gang, vi prøver det: Sammen med 15 medier i Europa vil vi op til europaparlamentsvalget forfølge de klassiske demokratiske idealer, denne avis har haft som grundlag i 134 år: Vi besøger og undersøger nysgerrigt og fordomsfrit de andres stærkeste argumenter. Vi dukker ikke hovedet bag egne skanser, men forsøger at hæve os over ideologiske standardsvar.

Helt konkret giver vi dig mulighed for at komme i kontakt med en person fra et andet EU-land, hvis holdninger er de modsatte af dine. Hvordan sikrer vi det? Du skal blot gå ind på pol.dk og besvare 7 ja-nej-spørgsmål (alt det beskrives nærmere i dagens avis og på pol.dk).

I de andre 14 deltagerlande besvarer læserne af medier som tyske Die Zeit, belgiske De Standaard og Financial Times i Storbritannien de samme spørgsmål. Derefter parrer vi elektronisk jeres besvarelser, så en dansk læser bringes sammen med eksempelvis en spansk læser, der har et andet blik på Europa. Samtalerne vil typisk foregå på Skype, men enkelte vil få mulighed for at rejse til Bruxelles og møde deres dialogpartner til en stor demokratifestival.

Vi kalder projektet Europe Talks. Vi ved ikke, hvad der sker, når vi slipper ordet og holdninger fri på tværs af landegrænserne, men vi ved, at samtale og dialog fremmer både tolerance og forståelse. Måske kan det være med til at nuancere eller måske ligefrem flytte dine holdninger.

Intet er vigtigere end dialog og mellemfolkelig forståelse. Især ikke i en tid, hvor den offentlige debat foregår i iltfattige ekkokamre på sociale medier, og hvor antidemokratiske kræfter på nettet forsøger at manipulere med fakta og destabilisere demokratiet.

Men truslerne kommer bestemt også indefra i et EU, der rummer illegitime demokratier som Viktor Orbáns Ungarn og fascistiske strømninger som Lega i Italien.

Det bedste værn mod de mørke kræfter – hvor de end viser sig – er oplysning. Vi skal ikke nødvendigvis stræbe efter én stor europæisk offentlighed som politisk ideal, men vi skal tale sammen i Europa. Vi skal være nysgerrige, åbne og fordomsfri i vores møde med hinanden og vores forskellige europa- og verdenssyn.

Derfor: Deltag i Europa Taler. Det kan gøre en forskel. Du kan gøre en forskel.

cj

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden