0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mie Brinkmann
Foto: Mie Brinkmann

Det er vemodigt, at de britiske politikere begynder at takke af i EU sammenhænge, mener Miljø- og fødevareminister Jacob Elleman-Jensen (V).

Miljøminister om britisk kollegas afsked med EU: »Det var en trist og skelsættende begivenhed«

Om 24 døgn skal de britiske politikere være ude af det europæiske hovedkvarter i Bruxelles. I dag sagde den britisk miljøminister Therese Coffey farvel under miljørådsmødet, hvor Miljø- og fødevareminister Jakob Elleman-Jensen sad med.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er rumænsk hvidvin i glasset og frisk fisk på tallerkenen, men stemningen blandt de 28 europæiske miljø-repræsentanter er afmålt under dagens frokost til miljørådsmødet i Bruxelles.

Endnu bliver der stadig serveret 28 portioner, men næste gang. der er europæisk miljørådsmøde 26. juni, er der sandsynligvis kun dækket op til 27 gæster. Til den tid har Storbritannien nemlig forladt EU, med mindre at der pludselig sker noget uforudsigeligt, og så er der kun 27 medlemslande tilbage i unionen.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) sidder med omkring bordet. Han har to sange for sit indre øre. Den ene er ’Please don’t go’, som afspejler hans holdning til brexit, og den anden er ’We will meet again’, som repræsenterer et spinkelt håb for fremtiden.

Men Jakob Ellemann-Jensen bliver afbrudt i sine tanker, da hans kollega, den britiske miljøminister Therese Coffey, pludselig tager ordet og begynder sin afskedstale midt i frokosten.

»Hun sagde, at det havde været en stor glæde for hende at være en del af det europæiske råd på miljøområdet, og man kunne godt fornemme, at det ikke lige var hendes kop te, at briterne nu skal til at forlade det, som jeg mener, er det gode selskab«, fortæller miljø- og fødevareministeren om dagens begivenhed, da Politiken fanger ham på en telefon på vej fra mødet.

En flaske gin som farvel

Situationen omkring Storbritanniens løsrivelse fra EU er lige nu den, at Theresa Mays har store vanskeligheder ved at få vedtaget er skilsmisseaftale. I januar blev aftalen forkastet i et historisk stort nederlag, og i denne eller næste uge skal aftalen igen til afstemning. Hvis ikke et flertal bakker op, risikerer det Forenede Kongerige at skulle forlade EU om 24 dage uden en aftale.

Det er derfor, Therese Coffey har taget ordet og uddeler en flaske gin i farvelgave til sine kollegaer. Fordi dagens møde i miljørådet meget vel kan være hendes sidste dag på jobbet i Bruxelles som medlem af EU.

»Jeg må sige, at hendes afsked desværre virkede oprigtig nok på mig. Men det er svært at sige, om det er min egen frygt, der påvirker min tolkning. Personligt tror jeg, at der kommer en forlængelse, men om den rækker helt til juni, hvor det næste rådsmøde er, det er jeg ikke sikker på«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Miljø- og fødevareministeren sidder derfor tilbage med oplevelsen af at have været vidne til et historisk øjeblik under dagens frokost i miljørådet i Bruxelles.

»Hvis det vitterligt var sidste gang, at det Forenede Kongerige deltog i et rådsmøde på miljøområdet, så var det en skelsættende begivenhed. Det betyder, at vi fra dansk side har mistet en vigtig allierede i rigtig mange sammenhænge. Det er trist for briterne, trist for Danmark og trist for Europa«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?