0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jan Grarup
Foto: Jan Grarup

Den danske kvinde har betinget sig anonymitet. Billedet her er fra den nærliggende opsamlingslejr al-Hol. Den danske kvinde og hendes børn befinder sig i al-Roj-lejren.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk mor er fanget med fem børn i syrisk IS-lejr. Nu beder hun indtrængende Danmark om hjælp

I en lejr i det nordøstlige Syrien sidder en dansk kvinde med sine fem børn. Hun håber på hjælp til at vende tilbage til Danmark.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien sidder en dansk kvinde med sine fem børn. De fire ældste er mellem 8 og 11 år og født i Danmark, den yngste pige er blot 1 år. Hendes mand er i et fængsel tæt på. Tror hun, for kontakten har været sparsom.

De rejste fra Danmark i 2014 for at slutte sig til Islamisk Stat, men flygtede siden fra kalifatets hovedstad og blev taget til fange.

Politiken har mødt den danske kvinde i lejren, hvor de lokale kurdere tilbageholder de flygtende efter Islamisk Stats kollaps. Kvinden, der har betinget sig anonymitet, er født i en jysk provinsby, vokset op i en almindelig dansk familie, konfirmeret, men siden konverteret til Islam.

Jeg er så bange for, at børnene bliver alvorligt syge hernede og ikke kan få hjælp

Hendes mand har somalisk baggrund og sammen drømte de om et islamisk kalifat, hvor muslimer kunne leve i fred, forklarer kvinden til Politiken.

Nu håber den danske kvinde på hjælp fra Danmark. Hun frygter for sine børns helbred i lejren.

»Jeg er så bange for, at børnene bliver alvorligt syge hernede og ikke kan få hjælp. Jeg vil så gerne hjem. Jeg er færdig nu, men jeg holder mig kun oppe på grund af børnene. Det er ikke tiden til, at jeg skal sidde og græde«, siger kvinden.

EL: De skal hjem nu

Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Udenrigsministeriet, men i Danmark er presset stort fra Enhedslisten og de radikale for at få hentet familien ud af Syrien og hjem til Danmark.

»De børn skal hjem. De er født i Danmark, og det barn, der ikke er, har så nære relationer til Danmark, at det selvfølgelig skal med. Og det skal moderen også«, siger partiets retsordfører, Rosa Lund.

De børn skal hjem. De er født i Danmark

Hun vil dog ikke garantere, at Enhedslisten vil tage det med i de igangværende regeringsforhandlinger.

»Men der er ingen tvivl om, at det er vigtigt for os at få dem hjem, og vi vil lægge et stort pres på socialdemokraterne for at få det til at ske«, siger hun.

Hos de radikale peger udenrigsordfører Martin Lidegaard på, at flere og flere lande, blandt andet vores nabolande, som vi normalt sammenligner os med, er begyndt at hente børn hjem. Sverige har hentet syv forældreløse børn hjem, Norge har hentet fem hjem, og fredag hentede Belgien seks børn hjem fra de syriske lejre.

»For hver dag der går, bliver det mere og mere pinagtigt at se, at Danmark ikke foretager sig noget«, siger Martin Lidegaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, der leder de pågående regeringsforhandlinger.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden