0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Robert Mugabe er død

Zimbabwes tidligere præsident blev 95 år gammel.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philimon Bulawayo/Ritzau Scanpix
Foto: Philimon Bulawayo/Ritzau Scanpix

Robert Mugabe ses her i Harare i 2012. Zimbabwes tidligere leder er død i en alder af 95.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Robert Mugabe, den tidligere regeringsleder i Zimbabwe, er død i en alder af 95, skriver engelske BBC. Dødsfaldet er bekræftet af hans familie.

Mugabe tiltrådte i 1980, og de første syv år var han premierminister, mens han fra 1987 til 2017 sad som præsident. I november 2017 blev han sat i husarrest af enheder i Zimbabwes militær, hvor han sluttede sin regeringsperiode på tre årtier.

Hans styre er ofte blevet mødt med international fordømmelse på grund af undertrykkelse af landets hvide mindretal. Han gjorde sig bemærket for sin autoritære politik og konfrontatoriske linje over for Vesten.

Under Robert Mugabe gik Zimbabwe, der er et af de mest råstofrige lande i Afrika, fra at være relativt rigt til at være et af de fattigste lande i verden med en voldsom inflation.

I 2000, efter et valg præget af vold og politisk undertrykkelse, lod Robert Mugabe bevæbnede grupper drive hvide farmere ud af landet. Det er den gængse opfattelse, at Robert Mugabe stod bag uddrivelsen.

Fik landsbrugssektor til at kollaps

Det fik Zimbabwes landbrugssektor til at kollapse og halverede bnp. Landet har i dag et af de laveste bnp per indbygger, en af verdens kortest forventede levetid, en af verdens højeste fattigdomsrater og en stor andel af hiv-smittede.

I 2008 var der et stort internationalt pres for, at Robert Mugabe skulle fjernes fra magten efter endnu et valg præget af politisk undertrykkelse.

»Jeg mener, at verden nu må sige: Du har sammen med dine kumpaner stået bag voldsomme menneskeretsovertrædelser, og du vil blive retsforfulgt i Haag, hvis du ikke træder tilbage«, sagde den indflydelsesrige sydafrikanske biskop og aktivist Desmond Tutu på det tidspunkt.

Samtidig har mange i den afrikanske offentlighed set ham som værende en helt og forkæmper for uafhængighed.

Robert Mugabe døde som følge af dårligt helbred og har været indlagt på et hospital i Singapore siden april i år.

Mainz/Ritzau