Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
George Frey/Ritzau Scanpix
Foto: George Frey/Ritzau Scanpix

Unicef har i al hast sendt vacciner til Samoa efter udbruddet af en voldsom mæslingeepidemi.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samoa lukker alt ned for at få bugt med dødelig mæslingeepidemi

60 er døde – mange børn. Over 4.000 er smittede. Tallene får østaten til at lukke for alt, mens befolkningen er pålagt at lade sig vaccinere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Alle offentlige kontorer og institutioner på Samoa er blevet lukket. Det samme er alle private virksomheder. Kun absolut nødvendig kørsel er tilladt de kommende dage, mens færgerne udelukkende vil sejle med passagerer, hvis der er tale om for eksempel sygetransporter.

Stillehavsnationen er gået i offensiven mod en vildtoksende mæslingeepidemi, der foreløbig har kostet 60 ofre livet. 58 af dem er børn og unge.

Mens der er slukket i butikker, kontorer og institutioner går sundhedsarbejdere fra dør til dør for at få vaccineret alle. De er ifølge newzealandske medier især på udkig efter røde flag. Dem er ikke-vaccinerede blevet bedt om at hænge op på dørene, så sundhedsarbejdere kan få opsporet de mennesker, der først og fremmest skal beskyttes mod den smitsomme sygdom.

»Medlemmer af offentligheden bør blive i deres hjem for at vente på vaccinationsholdene«, meddeler regeringen i sin ordre om at lukke alt ned. Østaten er erklæret i undtagelsestilstand, og regeringen har besluttet, at det er obligatorisk for alle at blive vaccineret.

Modstandere sammenligner vaccinationer med nazi-overgreb

FN’s børnefond Unicef har sendt over 110.500 vaccine-portioner til landet for at få nedkæmpet sygdomsudbruddet, der foreløbig har medført over 4.000 smittede. Problemet på Samoa skyldes, at alt for få er blevet vaccineret, så sygdommen har kunnet få fodfæste i befolkningen takket være dem, der ikke har fået beskyttet deres børn og sig selv med de nødvendige stik.

Mæslinger smitter gennem fysisk kontakt, nys eller hosten og viser sig først som en forkølelse med høj feber. Senere følger udslet, typisk først bag ørene og siden ned over hals og krop. I værste tilfælde kan den føre til lungebetændelse og hjernehindebetændelse, som kan medføre hjerneskade, døvhed eller kan ende med at koste den smittede livet.

Sygdommen kan ikke behandles, men den kan forebygges. Mæslingevaccinationer er en del af børnevaccinationsprogrammet og gives herhjemme sammen med vacciner mod røde hunde og fåresyge.

Vaccinemodstandere på Samoa har under slogans som ’Nazisamoa’ argumenteret for at modsætte sig vaccinationerne og beskriver det som værende i strid med Nürnbergreglerne, der efter Anden Verdenskrig blev indført som et resultat af tyskernes brutale medicinske forsøg på mennesker.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Eric Thayer/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?
  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?

  Henter…

  Pete Buttigieg er en af favoritterne i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Det er gået hurtigt, for det gør det for borgmesteren fra South Bend, Indiana. Men er USA klar til at vælge en præsident, der er homoseksuel?

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  Trods rigsretssag og en splittet nation er Donald Trump mere populær end nogensinde før. Måske har han ligefrem haft den fedeste uge i sin tid som præsident. Så er lektien fra tre år med Trump, at han er en ny slags politiker, der bliver stærkere af det, der ville gøre andre svagere?

 • Jack Plunkett/AP/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge
  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge

  Henter…

  Søndag aften vandt Billie Eilish de fire største Grammy-priser - som den yngste musiker nogensinde. Den 18-årige amerikaner skriver om selvmord og om døde venner og om en verden, de voksne har efterladt i krise. Men hvem er den teenager, som kom ind fra siden og ændrede musikbranchen for altid?

Forsiden