0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Overblik: Her er Vestagers store skattesager

EU-kommissær Margrethe Vestager har i årevis lagt arm med store virksomheder som Fiat, Nike, Apple og Amazon.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
Foto: Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix

Margrethe Vestager har markeret sig med sagsanlæg mod en stribe store firmaer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er onsdag faldet dom i EU-Kommissionens milliardskattesag mod Apple og Irland. Landet har ifølge EU-Kommissionen givet Apple ulovlig statsstøtte ved at lade selskabet betale for lidt i skat.

Men Apple og Irland vinder onsdag sagen ved EU-Domstolen.

Skattesagen mod Apple er ikke den eneste store skattesag, som EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, de seneste år har stået i spidsen for.

Flere internationale virksomheder har været under Vestagers lup for skattesnyd i visse EU-lande.

Her er nogle af Vestagers store skattesager:

Apple (2014-2020):

Vestager kommer i 2016 frem til, at Irland har givet ulovlige skattefordele til Apple, og kræver at Apple betaler 13 milliarder kroner svarende til cirka 100 millioner kroner i ekstra irske skatter.

Irland har gennem hele forløbet nægtet at tage imod penge, fordi landet ikke mener, der er foregået noget ulovligt. Apple vil ikke betale det store skattesmæk og indbringer sagen for EU-Domstolen i 2019.

Onsdag har EU-Domstolen afgjort, at Apple og Irland vinder sagen.

Nike (2014-):

EU-Kommissionen har siden 2014 undersøgt sportsmærket Nikes skatteforhold. I januar 2019 konkluderer Vestager, at Nike betaler for lidt i skat på grund af ulovlige aftaler med Holland.

Vestager åbner sag mod Holland, som kan ende med at skulle opkræve milliarder af kroner i skat fra Nike med tilbagevirkende kraft siden 2004.

Amazon (2014-):

I 2017 konkluderer EU-Kommissionen, at Luxembourg har givet den amerikanske techgigant Amazon ulovlige skattefordele. Landet bliver pålagt at opkræve 250 millioner euro svarende til 1,86 milliarder kroner af Amazon.

Luxembourg nægter og har appelleret afgørelsen.

Starbucks (2015-2019):

I 2015 konkluderer EU-Kommissionen, at Holland har givet skattefordele til kaffekæden Starbucks. Derfor kræver den, at Starbucks skal betale 25,7 millioner euro svarende til lidt under 200 millioner kroner til Holland.

Men i en afgørelse fra EU-Domstolen i september 2019 lyder det, at ”EU-Kommissionen ikke har været i stand til at bevise, at Starbucks havde en fordel'. Derfor blev sagen mod Holland og Starbucks afvist.

Fiat (2015-2019):

EU-Kommissionen konkluderer i 2015, at regeringen i Luxembourg har givet bilfirmaet Fiat Chrysler en særlig skatteaftale. Derfor skal Luxembourg kræve 30 millioner euro svarende til cirka 224 millioner euro fra bilfabrikanten.

EU-Domstolen stadfæstede EU-Kommissionens afgørelse mod Fiat Chrysler i september 2019.

Energikæden Engie (2016-):

Vestager konkluderer i juni 2018, at Luxembourg har givet det franske energiselskab Engie skatteaftaler, der betyder, at selskabet er sluppet for billigt i skat.

Derfor skal Luxembourg kræve 120 millioner euro i skat fra selskabet. Det svarer til næsten 900 millioner kroner.

Kilder: EU-Kommissionen, EU-Domstolen, Ritzau og Reuters.

ritzau

Annonce

Læs mere