0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
John Thys/Ritzau Scanpix
Foto: John Thys/Ritzau Scanpix

Ifølge Ungarns premierminister Victor Orbán er der tale om politisk heksejagt, når andre EU-lande påstår, at Ungarn ikke lever op til retsstatsprincipperne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Orbán i modvind: Accepter retsstat eller forlad EU omgående

Man skal forlade EU med det samme, hvis man ikke overholder retsstatsprincipper, siger Ungarns regeringschef.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forhandlinger om størrelsen på - og fordelingen af indholdet af - EU's pengekasse har hen over weekenden udviklet sig til en debat om unionens fælles værdier.

Ungarn blokerer for et flertalsønske om at indføre en kobling mellem modtagelse af EU-midler og overholdelse af retsstatsprincipper. Gør man ikke det sidste, kan man ikke få det første.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, vil ikke acceptere en sådan løsning med 'økonomisk straf'.

I stedet peger han på, at et medlemsland skal ud af fællesskabet, hvis det ikke lever op til fælles værdier for et demokrati, hvilket han siger, at Ungarn gør.

»Hvis et land ikke accepterer retsstatsprincipperne, skal det forlade EU omgående. Det skal ikke straffes med penge eller andet. Det skal være farvel og tak«, siger Orbán på et pressemøde i en park ved EU-Parlamentet i Bruxelles.

Orbán: Det er politisk heksejagt

I 2018 stemte Europa-Parlamentet for at åbne en formel procedure efter EU-traktatens artikel 7 mod Ungarn.

Baggrunden var, at et flertal med baggrund i rapporter fra landet mener, at Ungarn ikke lever op til fælles værdier. EU-Kommissionen har flere gange været efter landet med kritik i samme boldgade.

Men da artikel 7 kræver enstemmighed for at man kan fratage et medlemsland stemmeretten, og da Polen afviser at støtte dette, vil artiklen aldrig få effekt.

Dermed er presset blandt flertallet af EU-lande steget på at finde en anden løsning, der skal kunne få Ungarn til at lytte til kritikken.

Med det er kravet opstået om at indføre en mekanisme i EU-budgettet, så midler kan stoppes, hvis ikke værdierne overholdes.

Men Orbán hæfter sig på søndagens pressemøde ved, at der netop ikke forelægger en håndfast fælles beslutning blandt EU-landene om, at Ungarn ikke overholder retsstatsprincipperne.

Han kalder det en politisk heksejagt. Han afviser EU-Parlamentets rapport som fyldt af fejl.

»Der er ingen beslutning om situationen med retsstatsprincipper i Ungarn«, siger Orbán.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde søndag formiddag, at hun ikke kan se for sig, at man vil indgå en aftale, hvis ikke Orban accepterer mekanismen. Dermed kan det ende i et sammenbrud.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden