0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Sveriges økonomi skrumpede næsten ni procent i andet kvartal

Nedgang i Sveriges bnp i andet kvartal er den største for et enkelt kvartal i perioden fra 1980 og fremefter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Annika Byrde/Ritzau Scanpix
Foto: Annika Byrde/Ritzau Scanpix

Svenskernes dalende indkøb under coronakrisen har ført til, at den svenske økonomi er skrumpet med knap ni procent i andet kvartal.

Internationalt

Sveriges bruttonationalprodukt er i andet kvartal af i år skrumpet med 8,6 procent i forhold til første kvartal. Det viser den såkaldte BNP-indikator fra Sveriges Statistik (SCB). Tallet er korrigeret for sæsonmæssige udsving.

»Nedgangen i bnp er den største for et enkelt kvartal i perioden fra 1980 og fremefter«, skriver SCB.

Den største del af nedgangen skyldes faldende eksport, og at svenskerne køber mindre. Overordnet er det coronakrisen, der har sænket efterspørgslen ude i verden på svenske varer og ændret de svenske forbrugeres købevilje. Men også rejsebranchen har fået et hårdt slag under pandemien.

Bnp-indikatoren er en foreløbig opgørelse over det kvartalsvise nationalregnskab. Den officielle beregning af bnp for andet kvartal vil ligge klar 28. august.

Større fald end ventet

Opgørelsen fra SCB viser et lidt større fald end ventet. Det siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank:

»Men det var mindre end tilbagegangen på 12,1 procent for eurolandene under et, og det skal også ses i forhold til, at Sverige som et af meget få lande faktisk havde fremgang i bnp i første kvartal«, siger han.

Det vil »givetvis også være billedet for de andre nordiske lande«, lyder hans vurdering.

I Sydeuropa har coronasmitten haft langt værre konsekvenser for økonomien end i Norden.

Spanien har således i andet kvartal oplevet en nedgang i økonomien på 18,5 procent. I Frankrig lyder nedgangen på 13,8 procent og Italien på 12,4 procent.

Også på anden side af Atlanterhavet er USA hårdt ramt. Her skrumpede økonomien i andet kvartal med 9,5 procent.

ritzau