0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Jeremy Corbyn suspenderet fra Labour

Labours tidligere leder er suspenderet fra partiet efter kritisk rapport om antisemitisme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeremy Corbyn har været på en politisk rutsjebanetur af de helt vilde de seneste 5 år.

I 2015 blev han, efter årtier som relativt ukendt protestpolitiker på den yderste venstrefløj, leder af Labour, det store britiske arbejderparti. Ingen forventede, at Jeremy Corbyn kunne vinde formandsopgøret, slet ikke ham selv, men det var hans tur til at stille op mod partiets establishment.

Jeremy Corbyn vandt til alles overraskelse dengang i 2015 og drejede de følgende år partiet markant til venstre på det politiske vejkort. Partiets græsrødder elskede ham, men han var forhadt i den brede befolkning, og måtte efter et sviende valgnederlag til Boris Johnson i december annoncere sin afgang som partiets leder.

Torsdag ramte Jeremy Corbyn et foreløbigt lavpunkt, da han blev suspenderet fra partiet og smidt ud af den parlamentariske gruppe.

Årsagen er offentliggørelsen af en længe ventet undersøgelse fra Equality and Human Rights Commission (EHRC), som slår fast, at Labour kunne have tacklet antisemitisme mere effektivt i Jeremy Corbyns tid som leder, »hvis ledelsen havde valgt at gøre det«.

Den nuværende Labour-leder Sir Keir Starmer er tilsyneladende så oprørt over Jeremy Corbyns manglende undskyldninger efter torsdagens rapport, at han har valgt at tage det mest drastiske redskab i brug.

Det var en svær rapport at læse for mig. Og dette er en skamfuld dag for Labour. Vi har svigtet det jødiske folk

»På baggrund af hans kommentarer i dag og hans manglende tilbagetrækning af dem efterfølgende har Labour-partiet suspenderet Jeremy Corbyn, mens en undersøgelse pågår. Han er også blevet smidt ud af den parlamentariske gruppe«, lyder det fra en talsmand fra Labour til flere britiske medier, blandt andre BBC og The Guardian.

I rapporten fra menneskerettighedsvagthunden EHRC står der, at Labour må påtage sig ansvaret for »ulovlige tilfælde af chikane og diskrimination« i perioden, hvor Jeremy Corbyn var leder af partiet.

Leder i fem år

Jeremy Corbyn, der var leder af Labour fra 2015 til 2020, reagerede på rapportens konklusioner med en udtalelse på Facebook, hvor han nok erkendte, at partiet under hans lederskab i begyndelsen ikke havde formået at tage godt hånd om klager over antisemitisme.

Men Jeremy Corbyn skrev også, at han »ikke accepterer alle rapportens konklusioner«.

»Problemets omfang blev også dramatisk overdrevet af politiske årsager af vores modstandere i og udenfor partiet, ligesom af store dele af medierne«, skrev Jeremy Corbyn på Facebook.

Beslutningen er formelt ikke truffet af Keir Starmer, men af partiets administrative ledelse, men den skelnen tillægger de britiske medier ikke stor betydning.

For den nuværende Labour-leder Keir Starmer har det været en af de højest prioriterede opgaver at gøre op med antisemitismen i partiet. Derfor har Labour følt behov for at slå så hårdt ned på Jeremy Corbyns kritik af rapporten fra EHRC.

Keir Starmer udsendte hurtigt efter rapportens offentliggørelse en udtalelse, hvor han på Labours vegne lagde sig fladt ned og undskyldte for den manglende indgriben mod antisemitisme i partiet.