0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Svenske dødstal skræmmer overlæge

Sverige har nu haft næsten 7.000 coronarelaterede dødsfald under pandemien. Overlæge kalder nye tal skræmmende.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anna Ringstrom/Ritzau Scanpix
Foto: Anna Ringstrom/Ritzau Scanpix

Helen Gluckmans far, Jan, er en af de svenskere, der er død med covid-19 i Sverige.

Internationalt

Nye tal fra Folkhälsomyndigheten i Stockholm viser, at der i det seneste døgn er indrapporteret 174 coronadødsfald, og at 5.400 er registreret smittet siden tirsdag. Sverige har nu haft næsten 7000 coronarelaterede dødsfald under pandemien. Det samlede antal dødsfald, som er registreret hos Folkhälsomyndigheten, er oppe på 6.972. Til sammenligning er 852 danskere døde med covid-19. Antallet af smittede i Sverige er i alt 266.158.

»Jeg er virkelig bekymret over den hastige stigning i dødstallet. Det er en følge af, hvordan vi levede for en måned siden«, siger Johan Styrud, overlæge ved Danderyds sygehus og leder af Stockholms lægeforening, til avisen Expressen onsdag.

De 174 dødsfald er indrapporteret onsdag, men de er ikke nødvendigvis alle sket inden for et døgn, da der er et vist efterslæb i tallene.

»Men uanset om det er tal dag for dag eller ej, så er det skræmmende«, siger Johan Styrud og betoner, at udviklingen set henover en uge går den forkerte vej.

»Vi er nu i fase to af denne pandemi, og det giver problemer og dårlig stemning forud for julen. Nu kan vi ikke lempe på restriktionerne«, siger overlægen til Expressen.

Nye restriktioner kan blive indført

I midten af november indførte Sverige nye restriktioner – blandt andet en øvre grænse på otte personer ved almindelige sammenkomster. Ugen før blev der indført alkoholstop fra klokken 22 på værtshuse og cafeer.

Ved et pressemøde tirsdag sagde lederen af Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, at Sverige kan have nået en form for ’plateau’, hvorfra smitten ikke øges så hurtigt, selv om den øges. Styrud siger, at smitten nu er mest udbredt blandt yngre mennesker, hvilket er foruroligende.

Stefan Löfven (S), den svenske statsminister, har tidligere advaret om, at der kan blive indført yderligere restriktioner, hvis ikke den svenske befolkning kan finde ud af at begrænse samvær og aktivitet i samfundet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

  • Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix