0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

Indenrigsministerkontor i Georgia vil granske Trump-opkald

I en telefonsamtale bad Donald Trump Georgias indenrigsminister om at ’finde’ flere valgstemmer i hans favør.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jim Watson/Ritzau Scanpix
Foto: Jim Watson/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Georgias indenrigsministers kontor har mandag indledt en efterforskning af tidligere præsident Donald Trumps forsøg på at påvirke delstatens resultater fra valget i november.

Georgias indenrigsminister, republikaneren Brad Raffensperger, har stået over for et stigende pres for at indlede en undersøgelse i kølvandet på en meget omtalt telefonsamtale med præsidenten 2. januar.

I lydoptagelsen kan man høre Trump bede Raffensperger om at ’finde’ flere stemmer i den daværende præsidents favør.

»Indenrigsministerens kontor undersøger klager, som det har modtaget«, siger Walter Jones, der er talsmand for Raffenspergers kontor.

Han tilføjer, at der er tale om en ’administrativ efterforskning’, som har til opgave at ’finde fakta’.

»Andre juridiske skridt overlades til rigsadvokaten«, siger han.

Ifølge Walter Jones er det en klage fra en juraprofessor på George Washington University, der har givet anledning til undersøgelsen.

Juraprofessoren, John Banzhaf, fortæller, at han tidligere mandag indgav en klage og anmodede om en undersøgelse af Trumps mulige valgindblanding. Det var Banzhafs fjerde klage til embedsmænd i Georgia siden opkaldet 2. januar.

Jason Miller, som er rådgiver for Trump, afviser, at telefonopkaldet var upassende.

»Der var intet upassende eller forkert ved et planlagt opkald mellem Trump, indenrigsminister Raffensperger og advokater på begge sider. Hvis Raffensperger ikke ønskede at modtage et opkald om valget, skulle han ikke have stillet op til posten som indenrigsminister«, siger Jason Miller.

Juridiske eksperter vurderer, at Trump med sit opkald kan have overtrådt mindst tre af Georgias valglove: en sammensværgelse om at begå valgsvindel, en kriminel henvendelse om at begå valgsvindel og forsætlig indblanding i udførelsen af valgopgaver.

Overtrædelser af disse love kan straffes med bøder eller fængsel.

Demokraten Joe Biden fik 11.779 flere stemmer end Donald Trump i Georgia.

ritzau