0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Tak for hjælpepakken: Unge uden formue betaler til velstående ældre

Takket være lave renter kan Mette Frederiksen og andre statsledere finansiere store hjælpepakker. Men de fører til stigende bolig- og aktiepriser og øger den sociale ulighed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Det er lige nu uproblematisk for Danmark at øge statsgælden, fordi renten er så lav«.

Nogenlunde sådan har det lydt, når statsminister Mette Frederiksen og hendes økonomiske fagministre har svaret på spørgsmål om de mange penge, der lige nu fosser ud af statskassen til hjælpepakker, lønkompensation og mink-erstatninger.

Hvad statsministeren, finansministeren og beskæftigelsesministeren mere præcist burde svare er imidlertid: »Det er lige nu uproblematisk for Danmark at øge statsgælden, fordi renten er så lav, og fordi vi accepterer en kraftigt stigende ulighed (ligesom en masse andre regeringer rundt om i verden)«.

Forklaring følger. Men først må det retfærdigvis siges, at det første svar lige nu får opbakning fra det meste af det nationaløkonomiske parnas. Fagøkonomer herhjemme, i OECD, Den internationale Valutafond (IMF), Verdensbanken og den Europæiske Central Bank er enige. Det er blevet mainstream, at regeringer over hele verden kører med enorme budgetunderskud her under coronapandemien, at de låner pengene og stifter en masse gæld for at holde hånden under samfundsøkonomierne og undgå en kæmpekrise.

Borgerlige politikere og økonomer, der argumenterer for, at der ikke kan køres med underskud i længere tid, og at vi skal passe på med al den gældsætning, er lige nu trængt. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og hans kritik af Løkke-regeringen for at smække statskassen i for tidligt efter finanskrisen i 2008 har derimod taget overhånd.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter