0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Statsejet avis advarer Iran mod at isolere sig i atomstrid

Iran har natten til tirsdag sat en stopper for besøg med kort varsel fra Det Internationale Atomenergiagentur.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
-/Ritzau Scanpix
Foto: -/Ritzau Scanpix

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, er atter på kollissionskurs med USA. Nu advares landet mod kursen mod Vesten.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan potentielt gå værst ud over Iran, hvis landet tager for hårde midler i brug i en verserende atomstrid med Vesten.

Sådan lyder det tirsdag i den statsejede og regeringskontrollerede avis Iran.

Avisens advarsel kommer, efter at Iran natten til tirsdag officielt satte en stopper for, at Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) med kort varsel kan foretage inspektioner på landets atomanlæg.

Iran er gået med til, at FN-inspektører de næste tre måneder kan foretage ’nødvendig’ overvågning af Irans atomprogram.

Sidstnævnte har fået nogle iranske parlamentsmedlemmer til at kritisere regeringen. Ifølge dem er det imod en lov, der er vedtaget i Irans parlament.

Men det er en farlig holdning, advarer avisen Iran.

»Dem, der siger, at Iran skal handle hurtigt og kontant i forhold til atomaftalen, skal også fortælle, hvilken garanti der er for, at Iran ikke bare bliver efterladt alene som før i tiden«, skriver avisen.

»Og vil det hjælpe med andet end at opbygge modstand til Iran?«

»Nødvendig« overvågning bliver opretholdt i tre måneder

Irans lov om at begrænse IAEA’s inspektioner i landet er indført for at lægge pres på USA i forhold til en atomaftale fra 2015.

Aftalen blev opgivet af USA under den tidligere præsident Donald Trump. Den bliver i øjeblikket forhandlet igen af EU og den nye amerikanske administration under præsident Joe Biden.

Iran og USA er dog uenige om, hvem der skal tage første skridt.

Iran kræver, at USA opgiver indførte sanktioner, mens USA insisterer på, at Iran først skal leve op til alle de betingelser, som landet har underskrevet.

IAEA’s generaldirektør, Rafael Grossi, var søndag på besøg i Irans hovedstad, Teheran. Det var her, at man i fællesskab nåede frem til en aftale med Iran om, at »nødvendig« overvågning bliver opretholdt i tre måneder.

Det skal sikre yderligere tid til at finde tilbage til atomaftalen fra 2015.

ritzau

Annonce