0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

USA slækker på krav om ultrakold opbevaring af Pfizer-vaccine

Det bliver nemmere i USA at håndtere vaccine fra Pfizer, hvor ultrakolde temperaturer ikke længere er krav.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jeenah Moon/Ritzau Scanpix
Foto: Jeenah Moon/Ritzau Scanpix

Det bliver nemmere i USA at håndtere vaccine fra Pfizer, hvor ultrakolde temperaturer ikke længere er krav.

Internationalt

USA’s lægemiddelstyrelse (FDA) har godkendt, at coronavaccine fra selskaberne Pfizer og BioNTech kan opbevares ved en almindelig frysetemperatur.

I stedet for at opbevare den på temperaturer mellem minus 60 og minus 80 grader, kan den i en periode op til to uger opbevares på temperaturer mellem minus 15 og minus 25 grader, lyder det nu.

Det kan gøre det nemmere at håndtere vaccinen, hvis den alligevel ikke behøver blive opbevaret så koldt, som retningslinjerne hidtil har angivet.

De meget lave temperaturer krævede nemlig særlige frysere - også når vaccinen skal distribueres til forskellige delstater.

»De varmere temperaturer under opbevaring og transport letter byrden for at anskaffe ultrakolde kølelagre til vaccineklinikker og bør hjælpe til at få vaccinen ud flere steder«, siger Peter Mark, der er direktør fro FDA’s center for biologiske undersøgelser.

Tog hul på test af, hvordan vaccinen kunne opbevares

Pfizer og BioNTech havde i første omgang besluttet, at vaccinen skulle opbevares ved minus 70 grader, da selskaberne relativt sent i forløbet tog hul på test af, hvordan vaccinen kunne opbevares.

Vaccinen er taget i brug i store dele af verden. Det var den første, der kom til Danmark og rundt i EU. Danmark har vaccineret med lægemidlet siden slutningen af 2020.

Inden for de kommende uger ventes det, at Pfizer og BioNTech også vil sende informationer om den varmere opbevaring til andre myndigheder i verden.

Vaccinen er kun fordelt i nogle få lande i forbindelse med Verdenssundhedsorganisationen WHO’s globale vaccineprogram.

Det skyldes blandt andet infrastrukturen i en række udviklingslande, som kan gøre det svært at opbevare lægemidlet så koldt.

Med mere data om de varmere temperaturer håber WHO at kunne udrulle vaccinen i flere lande.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere