0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Køen af skibe er enorm: Det kan tage uger at få fastklemt skib i Suez-kanalen fri

Køen af kommercielle skibe er vokset til over 200 ved indsejlingerne til en af verdens vigtigste sejlruter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Planet Labs Inc/Ritzau Scanpix
Foto: Planet Labs Inc/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan vare uger, før Suez-kanalen igen er farbar for skibstrafik.

Det oplyser et af de bjærgningsselskaber, der arbejder på at få et stort containerskib, der har været fastklemt og blokeret kanalen siden tirsdag, fri.

»Vi kan ikke udelukke, at det kan tage uger, alt afhængig af situationen«, siger Peter Berdowski, direktør for det hollandske bjærgningsselskab Boskalis, til hollandsk nyhedsprogram ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Boskalis er et af to bjærgningsselskaber, der er hyret til at få det 400 meter lange og 59 meter brede containerskib ’Ever Given’ fri. Det gik på grund som følge af en sandstorm, der umuliggjorde styring af skibet.

Ni slæbebåde er også sat ind i forsøget på at trække skibet, der ligger på tværs i kanalen, fri.

»Det er som en enorm, strandet hval. Vægten på sandet (på kanalens bredder, red.) er enorm. Vi kan blive nødt til at gribe det an med en blanding af at reducere vægten ved at fjerne containere, brændstof og vand fra skibet, slæbebåde og udgravning af sand«, siger Peter Berdowski.

I alt er køen af containerskibe, tankskibe med olie og gas samt tørlastskibe i begge ender af den vigtige handelsrute vokset til over 200 fartøjer torsdag aften.

Og selv når ’Ever Given’ igen har tilstrækkelig med vand under hele kølen til at fortsætte sejladsen mod Rotterdam i Holland, vil det tage tid at få de mange ventende fartøjer gennem den omkring 193 kilometer lange kanal.

Det siger Carlos Torres Diaz fra det norske analysefirma Rystad Energy.

»Selv hvis ruten er fri inden for en uge, vil det tage tid, før den normale trafik er genoprettet«.

Rederigiganter som Mærsk og det tyske Hapag-Lloyd oplyste torsdag, at de overvejer at sejle rundt om Afrika.

Den menneskeskabte Suez-kanal, der forbinder Middelhavet og Det Røde Hav, er langt den hurtigste rute for søtransport mellem Asien og Europa.

Benytter et rederi den alternative rute rundt om sydspidsen af det afrikanske kontinent, skal der lægges fem-seks dage oveni transporttiden.

ritzau

Læs mere: