0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

WHO advarer mod chokerende ubalance i vaccinefordeling

I lavindkomstlandene er det kun en ud af mere end 500, som er vaccineret, siger generaldirektør.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Yves Herman/Ritzau Scanpix
Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix

Denne mand er heldig. Han er født i et iland, Belgien. Hvis han var født i et af verdens fattigste lande, havde han kunne kigge langt efter en vaccine.

Internationalt

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, kritiserer, hvad den kalder »en chokerende ubalance« i distributionen af coronavirusvacciner mellem rige og fattige lande.

»Der er stadig en chokerende ubalance i den globale distribution af vacciner«, siger WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han siger, at det ikke vil lykkes at leve op til mål om at have vaccinationsprogrammer i gang i alle lande fra lørdag.

WHO har gentagne gange advaret mod uretfærdig fordeling af covid-19-vaccinerne.

Nødhjælpsorganisationer i Storbritannien, deriblandt Save the Children (Red Barnet), og Wellcome Trust har opfordret den britiske regering til at donere vaccinedoser til Covax-samarbejdet.

Covax er en vaccinealliance sat i søen af WHO for at sikre fattigere lande et tilstrækkeligt antal coronavacciner. Indtil nu er over 38 millioner doser blevet givet til omkring 100 lande gennem covax.

Men covax håber at kunne levere over to milliarder doser til befolkninger i 190 lande på mindre end et år. Der er navnlig fokus på 92 fattige lande, som ifølge planen skal modtage vacciner samtidig som velhavende lande.

Plan for 100 millioner doser

De fattigere lande, som står først til at modtage vacciner gennem covax, er blandt andre Afghanistan, Haiti, DRCongo, Etiopien og Somalia.

»Gennemsnitligt er det sådan, at der i højindkomstlande er vaccineret næsten en ud af fire. I lavindkomstlandene er det en ud af mere end 500«, siger Tedros Adhanom Ghebreyes.

I Covax er det nu planen at få distribueret over 100 millioner doser over hele verden i løbet af april og maj.

WHO kritiserer også, at lande har søgt indgå deres egene vaccinekontrakter uden for covax, som bliver holdt uden for af politiske eller kommercielle grunde.

»Disse bilaterale arrangementer risikerer at styrke vaccineuligheden«, siger Tedros, som tidligere i år kaldte vaccineulighed en »katastrofal moralsk fejltagelse«.

Højindkomstlande ligger for øjeblikket inde med et bekræftet antal på 4,6 milliard doser, mens nationer med mindre end mellemindkomster har 670 millioner doser. Det viser tal fra The Duke Global Health Innovation Center.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere