0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Retssag mod iransk præsident rykker tættere på

Iagttagere ser magtkamp i Teheran knyttet til nye forhandlinger i Wien om atomaftale.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
-/Ritzau Scanpix
Foto: -/Ritzau Scanpix

Hassan Rouhani fik et stort flertal imod sig ved dagens afstemning i parlamentet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Iran har parlamentet taget skridt til en retssag mod præsident Hassan Rouhani i en eskalerende magtkamp mellem moderate og konservative.

Præsidenten bliver beskyldt for at have ignoreret love, som er vedtaget i parlamentet. Ifølge nyhedsbureauet Fars stemte 190 af de 235 parlamentsmedlemmer imod præsidenten ved afstemningen.

Nyhedsbureauet Fars angiver ikke yderligere oplysninger eller detaljer om magtkampen. Den har ifølge politiske iagttagere forbindelse til nye forhandlinger i Wien med USA om atomaftalen fra 2015.

En aftale vil kræve, at de konservative grupper i det iranske styre går på kompromis med USA. De ser USA som deres ærkefjende.

De konservative grupper blev styrket ved et parlamentsvalg i februar 2020. De har siden optrappet og skærpet deres krav om et kursskifte fra den moderate præsident. De ser gerne Rouhani fjernet.

Rouhanis modstandere argumenterer for, at Den Islamiske Republik er afveget fra ideologiske mål med en provestlig kurs. De er også skeptiske over for atomaftalen.

Præsidenten beskylder på sin side de konservative for at ofre nationale interesser for selv at vinde en stærkere position forud for et præsidentvalg i juni. Rouhani selv får muligvis ikke mulighed for at genopstille. Han har allerede siddet to valgperioder. De konservative kæmper samtidig for at mindske andre moderate kandidaters chancer ved valget.

Iran har officielt budt det velkommen, at USA har sendt signaler om, at USA’s sanktioner vil blive ophævet, hvis iranerne vender tilbage til atomaftalen fra 2015.

»Vi finder udspillet fra USA realistisk og lovende. Det kan blive starten på en genoprettelse af den dårlige proces, som førte diplomatiet ind i en blindgyde«, sagde en talsmand for den iranske regering Ali Rabiei, da der for få dage siden blev indledt indirekte forhandlinger i Wien.

/ritzau/dpa

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter