Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ildeset. Dansk politi beskyldes for at være gået for langt over for Tibet-venlige demonstranter under et kinesisk statsbesøg i 2012. Men dansk politis adfærd er langt fra enestående i Europa. (Arkivfoto)
Foto: JENS DRESLING

Ildeset. Dansk politi beskyldes for at være gået for langt over for Tibet-venlige demonstranter under et kinesisk statsbesøg i 2012. Men dansk politis adfærd er langt fra enestående i Europa. (Arkivfoto)

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overalt i Europa har politiet slået ned på Tibet-aktivister

Tilsyneladende følger politiet i en række lande samme mønster, når kinesiske statsledere kommer på besøg. Kina har haft held med at eksportere sin sikkerhedspolitik til europæiske lande, som er svage nok til at give efter, siger ICT, den internationale kampagneorganisation for et frit Tibet.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2012 vandrede irske Sinead Nighairbhi som eneste aktivist hen over markerne ved en af Irlands største turistattraktioner, Cliffs of Moher, med et skilt over hovedet, hvorpå der stod: ’Free Tibet’. Det var under den daværende kinesiske vicepræsident, Xi Jinpings, besøg ved landets kendte klinter.

Kort efter blev hun overmandet af fire betjente, som knækkede hendes skilt, slæbte hende væk og ud af syne for den kinesiske delegation.

I Belgien under Xi Jinpings besøg i Brugge i april 2014, nu som præsident, blev 13 personer standset af civile belgiske betjente, angiveligt fordi de havde et tibetansk udseende, og da betjentene gennemsøgte deres tasker og fandt et tibetansk flag, fjernede de det og frihedsberøvede præventivt de 13.

Ifølge den internationale kampagneorganisation for Tibet, ICT, fik en caféejer på den kinesiske præsidents rute gennem Brugge ligeledes konfiskeret sit flag i vinduet af belgisk politi, ligesom yderligere tre blev anholdt for at ville demonstrere for Tibets selvstændighed.

I London i 2000 under den kinesiske præsidents besøg, han hed dengang Jiang Zemin, fjernede Metropolitan Police med magt tibetanske flag og bannere fra fredelige demonstranter og kørte politivogne i stilling foran aktivisterne.

Ifølge den britiske avis The Observer opsøgte civile betjente også en ejendom ved Themsen for at fjerne et tibetansk flag, som var hængt op på en balkon.

Da Free Tibet Campaign, FTC, efterfølgende klagede til myndighederne over politiets adfærd, fik organisationen retsligt medhold i, at de enkelte betjente fra Metropolitan Police havde handlet ulovligt, samt at det havde været i konflikt med engelsk lovgivning at placere politivogne foran de demonstrerende, hvis hensigten var at undertrykke ytringsfriheden.

Metropolitan Police afviste siden, at der lå en central operationsbefaling bag politiets handlemåde, men at betjentenes adfærd alene måtte tilskrives en fælles misforståelse af de udstukne retningslinjer. Det havde FCT vanskeligt ved at tro, fremgik det efterfølgende:

»Det er at udstrække troværdigheden at bede os om at tro, at alle betjente spontant gjorde sig skyldige i samme misforståelse ved at fjerne flag og bannere«.

I 2013, da Li Keqiang, den kinesiske ministerpræsident, besøgte Schweiz, blev flere fredelige Tibet-aktivister ifølge den schweiziske avis Der Bund anholdt af politiet, da de befandt sig på ministerpræsidentens rute gennem Bern.

Sonam Palmo Brunner fra Tibetan Youth Association in Europe i Schweiz, siger til Politiken:

»Vi kunne kun få tilladelse til at demonstrere langt væk fra ruten. På det tidspunkt forhandlede Schweiz en handelsaftale med Kina. Nogle af vore medlemmer forsøgte at komme nærmere på ruten, og da det lykkedes for nogle af dem, blev de anholdt. Yderligere tre blev anholdt, bare fordi de passerede forbi ruten«.

Kinesisk eksport af sikkerhed

I september 2014 kunne den schweiziske avis 20 Minuten offentliggøre en video, som viser, hvordan kinesiske sikkerhedsfolk overmander og forsøger at forhindre tibetanske unge i en fredelig protest under en tale af den kinesiske ambassadør ved et arrangement i Basel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ydermere afsluttede den kinesiske præsident, Jiang Zemin, ifølge Amnesty Internationals afdeling i Schweiz sit besøg i landet i 1999, hvor demonstrationer endnu var tilladt, med ordene »I har mistet en god ven« til sin schweiziske kollega.

Tilbage i Irland i 2012 klagede den irske formand for Tibet-støttegruppen, Neil Steedman, efterfølgende til den irske ombudsmand over yderligere anholdelser, over, at en kinesisk sikkerhedsmand havde udgivet sig for irsk betjent, og over, at irsk politi havde handlet uetisk samt »krænket borgernes konstitutionelle rettigheder«.

Hos Vincent Metten, der er EU-talsmand for den internationale kampagneorganisation for Tibet, ICT, kommer det ikke som en overraskelse, at politimyndighederne i en række europæiske lande tilsyneladende følger samme mønster.

»Det her er et nøgletema. Kina eksporterer stadig større dele af sin sikkerhedspolitik til andre lande. Nogle er så svage, at de følger instruktioner fra de kinesiske myndigheder, og det strider imod fundamentale kernerettigheder i europæiske lande«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden