Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hemmeligt notat: Fogh varslede støtte til USA et år før Irakkrigen

Fogh drøftede en invasion af Irak med USA langt tidligere, end det hidtil har været kendt. Danmark »ville utvivlsomt yde sin støtte«, lød det fra Fogh ifølge et klassificeret notat.

Mellemøsten
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allerede i marts 2002 – et år før Irakkrigens begyndelse – drøftede daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, muligheden foren invasion af Irak med den amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz. Det viser et klassificeret mødereferat fra Statsministeriets arkiver, som Politiken kender indholdet af.

På det tidspunkt afviste Anders Fogh Rasmussen over for offentligheden, at der var taget stilling til en mulig dansk deltagelse i krigen i Irak. Så sent som 21. januar året efter fastholdt Anders Fogh Rasmussen under en debat i Folketinget, at det ikke gav nogen mening at »foretage hypotetiske spekulationer« om en dansk krigsdeltagelse.

Over for Paul Wolfowitz ti måneder tidligere var tonen en anden. Da Fogh Rasmussen blev spurgt om den danske regerings stilling til en mulig militær aktion, meddelte han på mødet i Pentagon 27. marts 2002, at »Danmark ville til sin tid utvivlsomt yde sin støtte«.

I krig for alliancens skyld

Den oplysning kaster nyt lys over hele forløbet op til Danmarks beslutning 21. marts 2003 om at deltage i Irakkrigen, påpeger juraprofessor ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, der har fulgt Danmarks deltagelse i Irakkrigen indgående.

»Man kan roligt sige, at Anders Fogh Rasmussen her åbner for en militær deltagelse i Irakkrigen på et hidtil ukendt tidligt tidspunkt. På det her tidspunkt har han ikke et mandat i Folketinget, og han har ikke undersøgt det juridiske grundlag for at gå i krig. Det lyder, som om der er et stærkt ønske om at gå ind i Irak næsten uanset hvad. Det passer jo ikke særlig godt med det officielle spor, som man udstikker«, siger Jens Elo Rytter.

Man kan roligt sige, at Fogh her åbner for en militær deltagelse i Irakkrigen på et hidtil ukendt, tidligt tidspunkt

På mødet med Wolfowitz siger den danske statsminister, at det bør bevises, at Saddam Hussein er i besiddelse af og udvikler masseødelæggelsesvåben, hvis man skal gå i krig.

Men da regeringen fremlægger det officielle krigsgrundlag – B 118 – et år senere, er det krav ikke med. I stedet er argumentationen, at Saddam Hussein ikke samarbejdede tilfredsstillende med FN’s våbeninspektører.

Tonny Brems Knudsen, der er lektor i international politik på Aarhus Universitet, kalder Politikens oplysninger »bemærkelsesværdige«.

»Det er jo yderst påfaldende, at Fogh i samtalen med Wolfowitz siger, at en krig kræver et bevis for masseødelæggelsesvåben, og når man så finder ud af, at det kan man ikke bevise, så opfinder man bare et andet argument. Det tyder på, at man primært går i krig for alliancens skyld, mens grundlaget for at gå i krig kommer i anden række«, siger Tonny Brems Knudsen.

Politiken ville gerne have spurgt Anders Fogh Rasmussen til mødet med den amerikanske viceforsvarsminister, men han ønsker ikke at kommentere sagen.

»En epokegørende oplysning«

De nye oplysninger kommer, blot få dage efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har besluttet at lukke Irakkommissionen, som bl.a. har til opgave at undersøge forløbet i 2002 og 2003 forud for beslutningen om at gå i krig i Irak. En beslutning, der blev vedtaget med det smallest mulige flertal i Folketinget.

Men ifølge Løkke er forløbet »tilstrækkeligt belyst«, som han skriver i sit regeringsgrundlag.

Det argument holder slet ikke, mener Socialdemokraternes daværende formand, Mogens Lykketoft, der nu opfordrer Lars Løkke til at omgøre sin beslutning om at lukke Irakkommissionen.

»Det lader til, at vi har været udsat for et uacceptabelt mummespil i månederne op til Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Man har ført os bag lyset. Helt frem til weekenden før krigsbeslutningen træffes, efterlader Fogh mig med opfattelsen af, at der ingen beslutning er truffet«, siger Mogens Lykketoft.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SF’s forsvarsordfører og tidligere udenrigsminister, Holger K. Nielsen, er enig.

»Det er en meget epokegørende oplysning, og det styrker mistanken om, at Anders Fogh hele tiden har sagt til USA, at man ville være med i den krig uanset hvad. Det virker planlagt. Det bestyrker billedet af, at man hele tiden har ønsket at gå i krig, og så konstruerer man de juridiske argumenter bag efter«, siger Holger K. Nielsen, der ligesom Lykketoft mener, at oplysningen er et argument for ikke at lukke Irakkommissionen.

Politiken har henvendt sig til Irakkommissionen med de nye oplysninger, men her har man ingen kommentarer.

Mistanke om en alliance

Det skabte stor virak, da det i 2005 kom frem, at Tony Blair i samme måned som Foghs møde med Poul Wolfowitz – i marts 2002 – gav George W. Bush tilsagn om, at briterne ville støtte amerikanerne i en mulig krig.

Tony Blair modtog efterfølgende en hård kritik for at have planlagt krigen på et meget tidligt tidspunkt uden at sige det til offentligheden.

Ifølge Jens Elo Rytter styrker Politikens oplysninger en mistanke om, at Fogh var en del af den alliance:

»Spørgsmålet er, om Fogh har vendt den her linje med sit parlamentariske grundlag og med Per Stig Møller, som var udenrigsminister. Det tegner et billede af, at Anders Fogh Rasmussen har spillet en ledende rolle i at få Danmark i krig«.

LÆS OGSÅ

Daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) »har ingen erindringer om det møde«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det må du tale med Anders Fogh Rasmussen om«, siger Per Stig Møller, der afviser at kommentere yderligere på sagen.

Heller ikke Paul Wolfowitz, som Politiken har været i kontakt med, ønsker at stille op til interview om sagen. Statsministeriets daværende departementschef, Nils Bernstein, »forstår godt den journalistiske interesse«, men vil »ikke kommentere forløbet den gang«.

Irakkommissionen fik i går formelt besked på at stoppe sit arbejde.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden