0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Biden-udvalg skal se på mulig udvidelse af højesteret

Udvalg skal granske politisk omstridt spørgsmål om antal dommere i USA’s højesteret og andre mulige reformer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
J. Scott Applewhite/Ritzau Scanpix
Foto: J. Scott Applewhite/Ritzau Scanpix

I øjeblikket er der ni højesteretsdommere i USA, men et udvalg skal nu undersøge, om antallet skal forøges. Siden dette billede blev taget i 2018, er afdøde Ruth Bader Ginsburg (nummer to fra højre på første række) blevet erstattet af Amy Coney Barrett.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA’s præsident, Joe Biden, vil nedsætte et udvalg, der skal se på en mulig reform af landets højesteret, meddeler Det Hvide Hus.

Blandt andet skal udvalget i løbet af et halvt år se på, om antallet af dommere i højesteretten kan øges. Det har længe været et ønske fra den demokratiske venstrefløj. I valgkampen op til sidste års præsidentvalg lovede Joe Biden, at han ville undersøge det politisk omstridte spørgsmål.

Den progressive fløj i Det Demokratiske Parti har længe presset på for, at der skal indsættes flere dommere for at rette op på ubalancen mellem konservative og mere liberale dommere. I løbet af sine fire år i Det Hvide Hus udpegede præsident Donald Trump tre dommere, så der i dag er seks dommere, der regnes for konservative, mod tre, der regnes for mere liberale eller på midten af skalaen. Senest indsatte Trump den konservative Amy Coney Barrett som afløser for den afdøde liberale dommer Ruth Bader Ginsburg. Inden valget i 2016, som Trump vandt, blokerede Republikanerne i næsten et år for, at daværende præsident Barack Obama kunne indsætte sin nominerede til den ledige plads i højesteretten.

Obama-rådgiver skal lede udvalg

Udvalget skal også se på, om der eventuelt skal være en begrænsning på, hvor længe dommerne kan sidde på posten. De ni dommere, der sidder i højesteretten i dag, er udnævnt på livstid. Udvalget får ikke til opgave at komme med anbefalinger, skriver New York Times. Men det skal blandt andet se på de mulige konsekvenser af at udvide antallet af dommere. Biden vil senere fredag underskrive et dekret om at etablere udvalget.

Det kommende udvalg vil bestå af 36 medlemmer, først og fremmest jurister og tidligere dommere. Det ledes af Bob Bauer, der var en af præsident Obamas nære rådgivere, og juraprofessor Cristina Rodriguez, som var en af Obamas vicejustitsministre. Der er dog tale om en tværpolitisk gruppe, fremgår det af meddelelsen fra Det Hvide Hus. Udvalget har 180 dage til at gøre deres arbejde færdigt.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere