Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Wang Zhao/Ritzau Scanpix

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TDC dropper Huawei: Ericsson skal levere 5G til Danmark

I stedet for det omdiskuterede selskab Huawei skal svensk virksomhed i samarbejde med TDC levere 5G til Danmark. Fravalget sker efter de seneste måneders diskussioner om, hvorvidt den kinesiske techgigant udgør en fare for den vestlige cybersikkerhed.

Tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver den svenske mobilgigant Ericsson, der skal sørge for, at TDC kan levere det lynhurtige 5G-mobilnet til danskerne i slutningen af 2020. Det annoncerer TDC i en pressemeddelelse.

Dermed bliver kinesiske Hauwei vraget.

“I det forløbne år har TDC forhandlet med adskillige leverandører om den forestående udrulning af 5G. TDC har forbundet hele Danmark i næsten 140 år, og i dag er jeg glad for at kunne meddele, at TDC har valgt Ericsson til at bygge og udrulle 5G-netværket og dermed indlede et nyt og spændende kapitel med trådløse forbindelser for Danmark og Skandinavien,” siger Allison Kirkby, koncernchef og administrerende direktør for TDC Group i pressemeddelelsen.

TDC’s beslutning er opsigtsvækkende, eftersom TDC længe har forhandlet med Huawei om at udbygge 5G-netværket. Siden 2017 har TDC desuden testet 5G-teknologien med Huawei. Testene var en stor succes, forklarede koncernstrategidirektør Lasse Pilgaard for under et år siden i en pressemeddelelse:

”Vi er meget tilfredse med forløbet af testen. I TDC Group har vi stor lyst og pligt til at digitalisere Danmark, og her er 5G et vigtigt og naturligt skridt på vejen. Derfor glæder jeg mig over, at vi med denne test lægger os allerforrest i udviklingen af 5G i Danmark”, sagde han.

Alligevel har TDC nu fravalgt Huawei.

Ericsson overtager rollen som hovedleverandør til TDC om 14 dage, 1. april. Den svenske virksomhed har tidligere været hovedleverandør for TDC, indtil Huawei overtog pladsen i 2014 med en seksårig aftale.

Leverandørskiftet kommer efter de seneste måneders diskussioner om kinesisk kontrol og spionage, som har skabt uro omkring Huaweis samarbejde med TDC.

Huawei har flere gange brudt dansk lovgivning

I en række artikler har Politiken afdækket, hvordan Huawei gentagende gange har overtrådt udlændingeloven ved at bruge ulovlig udenlandsk arbejdskraft.

I februar kom det frem, at en udvist kinesisk Huawei-medarbejder deltog i fortrolige møder med TDC og dermed kan have fået viden om kritisk infrastruktur, uden at de danske myndigheder vidste noget om vedkommende.

Det kan være en national sikkerhedsrisiko, vurderede to tidligere chefer i Politiets Efterretningstjeneste efterfølgende.

»Hvis man på møderne har drøftet kritisk infrastruktur, vil jeg mene, det skulle kræve en sikkerhedsundersøgelse af de personer, der har deltaget i mødet. Det må man stærkt formode ikke er blevet foretaget, for i så fald ville man øjeblikkeligt have opdaget, at personen ikke havde arbejds- og opholdstilladelsen i orden«, sagde tidligere operativ chef i PET, Frank Jensen, til Politiken 25. februar.

Kineseren, som deltog i fortrolige møder, blev sammen med en anden Huawei-ansat udvist fra Danmark omkring 1. februar.

Det er tredje gang på fem år, at politiet har fanget Huawei i at bryde udlændingeloven.

I 2015 medførte det bøder på 40.000 og 60.000 kroner, hvorefter firmaet lovede bod og bedring. Alligevel blev Huawei året efter idømt en bøde på 20.000 kroner for igen at have brudt loven.

International frygt for spionage

Det er ikke kun her i landet, at diskussionen om Huawei som en mulig sikkerhedsrisiko fylder.

USA anklager techgiganten for at være en sikkerhedstrussel med tætte bånd til Kinas efterretningstjeneste, mens flere vestlige lande har udelukket Huawei på grund af frygten for spionage.

Man frygter, at kineserne kan få et firma som Huawei til at overvåge, manipulere eller slukke for kritisk infrastruktur i de lande, hvor selskabet er installeret.

Huawei har løbende afvist kritikken.

Allerede til sommer vil TDC tyvstarte og foretage pilottest med 5G-tilbud til udvalgte kunder, hvorefter udrulningen til resten af landet starter i oktober.

Selv om Ericsson skal bygge fremtidens 5G-netværk, lægger TDC dog ikke i pressemeddelelsen op til at udskifte det Huawei-udstyr, der i dag benyttes til at forbinde millioner af danskere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden