0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Dette skilt har besøgende på sygehusene efterhånden set mange gange de seneste måneder

Dansk læge forsvarer WHO mod kritik fra 200 kolleger

En dansk speciallæge synes modsat en række forskere, at luftbåren smittespredning tages alvorligt nok af WHO.

Viden

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En dansk speciallæge tilslutter sig ikke den gruppe af forskere, som kritiserer Verdenssundhedsorganisationen, WHO, for at ignorere risikoen for, at coronavirus kan sprede sig ved at hænge længe i luften.

Smitterisikoen bliver nemlig taget alvorligt nok i forvejen, mener Christian Wejse, der er speciallæge i infektionsmedicin ved Aarhus Universitetshospital.

»Der er ingen, der benægter, at smitte kan foregå luftbåren via bittesmå dråber«.

»Men hvis det skal tages alvorligt derhen, hvor man siger, at vi i langt hørere grad skal bruge masker, så er jeg ikke sikker på, der er holdepunkter for det. Så nej, jeg deler faktisk ikke kritikken«, siger Christian Wejse.

En tredje smittekilde

De mere end 200 forskere går imod den officielle holdning hos WHO, hvor det har lydt, at man kun bør bekymre sig om to former for smitte.

WHO mener, at man enten kan inhalere små dråber fra en smittet person i ens umiddelbare nærhed, eller at man i mere sjældne tilfælde kan blive smittet ved at røre overflader med virus på.

Herefter kan man så overføre det ved at røre sin næse, mund eller øjne.

Men forskerne mener, at WHO ignorerer flere og flere beviser for, at en tredje overførselsmåde spiller en markant rolle i smittespredning verden over.

De mener, at flere studier viser, at de bittesmå dråber kan være farlige i dårligt ventilerede rum, busser og andre aflukkede rum - også selv om folk holder afstande på mere end seks fod, 1,8 meter.

Ikke den eneste smittekilde

Christian Wejse fra Aarhus Universitetshospital er enig med forskerne i, at coronavirus også kan sprede sig på den måde.

»Men det er ikke det samme, som at det er den primære smittevej.  Vi ved, at coronavirus kan hænge i luften i måske tre timer. Men det kan findes på overflader i op til 48 timer, efter at en smitsom person har været forbi. Derfor tror jeg, det er væsentligt at fastholde, at kontaktsmitte er den primære, men ikke den eneste smittekilde«, siger Christian Wejse.

Kritikken fra de mere end 200 forskere kommer fra et åbent brev til WHO.

Brevet står ifølge nyhedsbureauet dpa til at blive offentliggjort næste uge i et tidsskrift.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?