Trods al sin dynamik domineres tech-branchen fortsat af hvide mænd. Her en scene fra New york, hvor et tidligere industrikvarter er blevet til et nyt techhub. (AP Photo/Mark Lennihan)
Foto: Mark Lennihan/AP

Trods al sin dynamik domineres tech-branchen fortsat af hvide mænd. Her en scene fra New york, hvor et tidligere industrikvarter er blevet til et nyt techhub. (AP Photo/Mark Lennihan)

Viden og Tech analyser

Henrik Føhns: Tech er de hvide mænds verden

Europæiske techvirksomheder klarer sig godt, men de har ondt i ligestillingen.

Viden og Tech analyser

Igen i år slog den europæiske techbranche en ny rekord, hvad angår at tiltrække investeringer og lave gode børsintroduktioner.

Branchen tiltrak 151 milliarder kroner i risikovillig kapital, og der var fire virksomheder, som opnåede en værdi på over de magiske 5 milliarder dollars (33 milliarder kroner) ved en børsintroduktion.

Den lysende stjerne var naturligvis den svenske musikstreamingtjeneste Spotify, som trods hård konkurrence fra verdens største virksomheder som Apple, Google og Amazon opnåede en børsværdi på 174 milliarder kroner.

Alt dette og mere til kan man læse i den dugfriske udgave af årsrapporten ’The State of European Tech’, som den britiske investeringsfond Atomico udgiver i samarbejde med den finske festival for tech-startups Slush, der finder sted hvert år i starten af december i Helsinki. Rapporten er baseret på analyse af data hentet hos en række samarbejdspartnere, såsom LinkedIn, London Stock Exchange, Stack Overflow, The European Investment Fund med flere.

Hvid skyggeside

Men de fine økonomiske resultater har en skyggeside, som rapporten fremhæver for første gang i de fire år, den er blevet udgivet. Den europæiske techbranchen er stor, i fortsat vækst og meget kreativ, men den består næsten udelukkende af hvide mænd.

Facebook vil hjælpe partier ved valget

93 procent af den risikovillige kapital, som blev investeret i branchen i 2018, gik til virksomheder, der har en ledelse bestående udelukkende af mænd.

Ifølge techrapporten har 46 procent af kvinderne i branchen følt sig diskrimineret, på trods af at 75 procent af besvarelserne på Atomicos undersøgelse betragter deres virksomhed som værende inkluderende for forskellige køn og racer. Hvis der er et problem, er det hos ’de andre’, synes tankegangen at være.

Det har fået Atomico til at lave en ekstra rapport til årets Slush-festival, der samler mere end 15.000 folk fra techbranchen til to dages foredrag og networking i Helsinki. Festivalen har en code of conduct for deltagere, der kan bortvises, hvis de har »verbale kommentarer, der forstærker dominerende sociale strukturer, er relateret til køn, kønsidentitet og udtryk, seksuel orientering, handikap, fysisk udseende, kropsstørrelse, race, alder eller religion«. Bevidst intimidering og uopfordret fysisk kontakt kan også medføre bortvisning fra festivalen, som også går op i bæredygtighed og cirkulær økonomi. Alt i alt det perfekte politisk korrekte miljø at lancere rapporten ’Diversity and Inclusion in Tech’ i.

Derfor er det vigtigt

Rapporten rummer en række vejledende råd for diversitet og inklusion (D&I) i virksomheder.

Først og fremmest skal der skabes et fælles vidensniveau for D&I i virksomheden, som skal munde ud i et D&I-dokument, der skal danne grundlag for en decideret D&I-strategi. Strategien skal gennemsyre ansættelsesprocedurer og alle generelle forhold i virksomheden, for eksempel sammensætningen af teams og den sociale omgangsform. Retningslinjerne giver også råd om godt produktdesign, som inkluderer brugere og kunder med handikap.

Man kan læse om retningslinjerne på inclusionintech.com.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Atomico er selv gået i gang med at hjælpe et netværk af private investorer – de såkaldte business angels, som traditionelt er hvide mænd – med at få flere kvinder aktiveret. Dette nye netværk af ’forretningsengle’ tæller i skrivende stund otte kvinder – ud af tolv medlemmer.

Men hvorfor er dette overhovedet vigtigt? Fordi tech skaber vækst og arbejdspladser. Ifølge ’The State of European Tech’-rapportenvoksede den europæiske techbranche fem gange hurtigere end resten af den europæiske økonomi i 2018. Og antallet af ansatte i branchen voksede ifølge LinkedIn med 4 procent i 2018, mens den generelle jobvækst i Europa ifølge Europa-Kommissionen er på 1,1 procent.

Rapporten dokumenterer også, at techbranchen vokser uden for de europæiske hovedstæder, og at det ikke kun er lokomotiver som London, Berlin og Paris, der trækker læsset. Nu skal kvinder, immigranter og folk med handikap også med på toget, og her spiller techbranchen selv en afgørende rolle.

henrik.fohns@pol.dk

Den fulde rapport kan læses på 2018.stateofeuropeantech.com.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce