Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Mediejurist: ROJ-dom strider mod menneskerettighederne

Ytringsfriheden kan ikke tilsidesættes, bare fordi den stilles over for terrorlovgivningen, mener Oluf Jørgensen.

35
Gem til liste

Den kurdiske tv-station Roj TV bør kunne forvente en frifindelse i sagen om fremme af terrororganisationen PKK's virke, hvis tvisten når Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Paragraffer

Menneskerettigheds-
konventionens artikel 10
»Enhver har ret til ytringsfrihed. Denne ret omfatter meningsfrihed og frihed til at modtage eller meddele oplysninger eller tanker, uden indblanding fra offentlig myndighed og uden hensyn til landegrænser«

Det mener mediejuraekspert og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen. Han har læst dommen over Roj TV og er forundret over, at centrale præmisser for pressens arbejde er blevet tilsidesat.

»Retssagen ved byretten har kørt uden om de særlige regler og principper, som gælder for medier - herunder særligt ytringsfriheden. Det har man åbenbart gjort, fordi det handler om terrorlovgivningen. Det er en meget markant udmelding, som jeg ikke mener, vil holde ved Menneskeretsdomstolen, hvis sagen når dertil«, konstaterer Oluf Jørgensen.

LÆS OGSÅ Journalistformand: Roj TV-dom skal ankes

Han betoner, at det danske Radio- og tv-nævn tre gange har taget stilling til Roj TV's programvirksomhed, som også har været genstanden for byrettens dom. Nævnet har i sine vurderinger lagt vægt på, at Roj TV blot har formidlet synspunkter og ikke taget stilling til terrororganisationen PKK's handlinger eller holdninger.

»Videregivelse af oplysninger [vil] ikke i sig selv være omfattet af begrebet 'tilskyndelse'. En videregående tolkning ville forhindre en fri presse i at informere og oplyse om [...] forhold og begivenheder i samfundet og i verdenen«, skriver nævnet i præmissen for en af afgørelserne mod Roj TV.

Informations- og ytringsfriheden må ikke bremses af landegrænser. Det er et kernepunkt i den nyere tids tolkning af, hvad ytringsfriheden er.

Oluf Jørgensen

Samtidig fastslår Oluf Jørgensen, at byrettens dom bygger på en forventning om, at Roj TV kan levere en holdningsmæssig alsidig og afbalanceret nyhedsproduktion. En forventning, som det ifølge mediejuristen ikke er realistisk at have til en kurdisk tv-station.

»Byrettens sagsbehandling mangler at tage stilling til mediesituationen i Tyrkiet, hvor snesevis af journalister sidder fængslet, og det er åbenlyst, at de tyrkiske myndigheder ikke anerkender, at der findes en tv-station, der sender på kurdisk, og som er kritisk over for de tyrkiske myndigheder«

Hvad betyder det for mediets ytringsfrihed, at der nu er fældet dom?

»Roj TV har ingen muligheder for at få interview med de tyrkiske myndigheder. De tyrkiske myndigheder er også ensidige i kurdiske spørgsmål. Men fordi Roj TV sender i Danmark, stiller byretten en betingelse om alsidighed. Det er en umulighed, hvilket også blev tydeliggjort, da Tyrkiets premierminister Erdogan nægtede at stille op til et pressemøde i Danmark, fordi der var en journalist fra Roj TV til stede«.

Politikere presser på
Oluf Jørgensen understreger, at medier og journalister ifølge Menneskerettighedsdomstolens praksis ikke kan forventes at skulle tage afstand fra ytringer eller handlinger, som kilder i tv-indslag fremturer med.

Faktisk giver ytringsfriheden netop det modsatte privilegium: at det er muligt for et mindretal at have et medie, som sender på et bestemt sprog og lægger vægt på nogle særlige synspunkter.

LÆS ARTIKEL Terrordom over Roj TV kan føre til lovændring

»Informations- og ytringsfriheden må ikke bremses af landegrænser. Det er et kernepunkt i den nyere tids tolkning af, hvad ytringsfriheden er. Folk, som har særlige interesser, et bestemt sprog eller en egen kultur, har ret til at have et medie til sin rådighed. Så byrettens dom er ikke i overensstemmelse med menneskerettighederne«.

Forskningschefen retter også en anklage mod de politikere, der kort efter Københavns Byrets dom har forlangt Roj TV lukket med omgående virkning. Den slags udmeldinger er medvirkende til at lægge pres på ytringsfriheden og gavner ikke sagens videre forløb, mener Oluf Jørgensen.

»Politikerne skal være klar over stationens betydning for en stor befolkningsgruppe, der føler sig undertrykt i Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien«, siger Jørgensen, der er overbevist om, at sagen rent faktisk vil ende hos Menneskerettighedsdomstolen.

»Det er umuligt at få øje på andre sager, der på samme måde rammer lige ned i den allervigtigste problemstilling i forhold til informations- og ytringsfriheden over landegrænser«, understreger Oluf Jørgensen.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb