Annonce
Annonce
Debat

Mediejurist: ROJ-dom strider mod menneskerettighederne

Ytringsfriheden kan ikke tilsidesættes, bare fordi den stilles over for terrorlovgivningen, mener Oluf Jørgensen.

35
Gem til liste

Den kurdiske tv-station Roj TV bør kunne forvente en frifindelse i sagen om fremme af terrororganisationen PKK's virke, hvis tvisten når Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Paragraffer

Menneskerettigheds-
konventionens artikel 10
»Enhver har ret til ytringsfrihed. Denne ret omfatter meningsfrihed og frihed til at modtage eller meddele oplysninger eller tanker, uden indblanding fra offentlig myndighed og uden hensyn til landegrænser«

Det mener mediejuraekspert og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen. Han har læst dommen over Roj TV og er forundret over, at centrale præmisser for pressens arbejde er blevet tilsidesat.

»Retssagen ved byretten har kørt uden om de særlige regler og principper, som gælder for medier - herunder særligt ytringsfriheden. Det har man åbenbart gjort, fordi det handler om terrorlovgivningen. Det er en meget markant udmelding, som jeg ikke mener, vil holde ved Menneskeretsdomstolen, hvis sagen når dertil«, konstaterer Oluf Jørgensen.

LÆS OGSÅ Journalistformand: Roj TV-dom skal ankes

Han betoner, at det danske Radio- og tv-nævn tre gange har taget stilling til Roj TV's programvirksomhed, som også har været genstanden for byrettens dom. Nævnet har i sine vurderinger lagt vægt på, at Roj TV blot har formidlet synspunkter og ikke taget stilling til terrororganisationen PKK's handlinger eller holdninger.

»Videregivelse af oplysninger [vil] ikke i sig selv være omfattet af begrebet 'tilskyndelse'. En videregående tolkning ville forhindre en fri presse i at informere og oplyse om [...] forhold og begivenheder i samfundet og i verdenen«, skriver nævnet i præmissen for en af afgørelserne mod Roj TV.

Informations- og ytringsfriheden må ikke bremses af landegrænser. Det er et kernepunkt i den nyere tids tolkning af, hvad ytringsfriheden er.

Oluf Jørgensen

Samtidig fastslår Oluf Jørgensen, at byrettens dom bygger på en forventning om, at Roj TV kan levere en holdningsmæssig alsidig og afbalanceret nyhedsproduktion. En forventning, som det ifølge mediejuristen ikke er realistisk at have til en kurdisk tv-station.

»Byrettens sagsbehandling mangler at tage stilling til mediesituationen i Tyrkiet, hvor snesevis af journalister sidder fængslet, og det er åbenlyst, at de tyrkiske myndigheder ikke anerkender, at der findes en tv-station, der sender på kurdisk, og som er kritisk over for de tyrkiske myndigheder«

Hvad betyder det for mediets ytringsfrihed, at der nu er fældet dom?

»Roj TV har ingen muligheder for at få interview med de tyrkiske myndigheder. De tyrkiske myndigheder er også ensidige i kurdiske spørgsmål. Men fordi Roj TV sender i Danmark, stiller byretten en betingelse om alsidighed. Det er en umulighed, hvilket også blev tydeliggjort, da Tyrkiets premierminister Erdogan nægtede at stille op til et pressemøde i Danmark, fordi der var en journalist fra Roj TV til stede«.

Politikere presser på
Oluf Jørgensen understreger, at medier og journalister ifølge Menneskerettighedsdomstolens praksis ikke kan forventes at skulle tage afstand fra ytringer eller handlinger, som kilder i tv-indslag fremturer med.

Faktisk giver ytringsfriheden netop det modsatte privilegium: at det er muligt for et mindretal at have et medie, som sender på et bestemt sprog og lægger vægt på nogle særlige synspunkter.

LÆS ARTIKEL Terrordom over Roj TV kan føre til lovændring

»Informations- og ytringsfriheden må ikke bremses af landegrænser. Det er et kernepunkt i den nyere tids tolkning af, hvad ytringsfriheden er. Folk, som har særlige interesser, et bestemt sprog eller en egen kultur, har ret til at have et medie til sin rådighed. Så byrettens dom er ikke i overensstemmelse med menneskerettighederne«.

Forskningschefen retter også en anklage mod de politikere, der kort efter Københavns Byrets dom har forlangt Roj TV lukket med omgående virkning. Den slags udmeldinger er medvirkende til at lægge pres på ytringsfriheden og gavner ikke sagens videre forløb, mener Oluf Jørgensen.

»Politikerne skal være klar over stationens betydning for en stor befolkningsgruppe, der føler sig undertrykt i Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien«, siger Jørgensen, der er overbevist om, at sagen rent faktisk vil ende hos Menneskerettighedsdomstolen.

»Det er umuligt at få øje på andre sager, der på samme måde rammer lige ned i den allervigtigste problemstilling i forhold til informations- og ytringsfriheden over landegrænser«, understreger Oluf Jørgensen.

PolitikenPlus
 • Stendig Kalender 2015 Stor kalender til væggen (122 x 91 cm.) designet i 1966 af Massimo Vignelli. Politiken Plus ejer det nordiske agentur på kalenderen og er dermed eneforhandler i Danmark.

  Pluspris 420 kr. Alm. pris 499 kr. Køb
 • Væg- & bordur Det store ur Tile måler 25 x 25 x 8 cm. og kan enten stå alene eller hænges op på væggen. Uret er lavet i keramik, med visere af bambus. Et unikt ur fra det Hollandske firma Leff Amsterdam.

  Pluspris 895 kr. Alm. pris 1.119 kr. Køb
 • Rejsetaske Retro Travel bag er en videreudvikling af Ørskovs store salgssucces fra 70'erne. Stor, funktionel og flot rejsetaske til de små rejser, eller som taske til håndbaggagen.

  Pluspris 1.499 kr. Alm. pris 1.799 kr. Køb
 • Møbel til småbørn Stol fra Hindevadgaard med to funktioner: én til spisning ved spisebordet og én til leg ved lavt bord. Design, kvalitet og sikkerhed er helt i top og stolen kan gå i arv til næste generation.

  Pluspris 3.995 kr. Alm. pris 4.995 kr. Køb
 • Kit til fødder og hænder Træningskit til hænder og fødder. Forebyg og afhjælp smerter, og opbyg din kropsholdning igen. Du kan tage sættet med overalt, og træne når det passer dig. Alt hvad du har brug for følger med.

  Pluspris 109 kr. Alm. pris 129 kr. Køb