Foto: Petersen Anne-marie Steen
Leder

Det kræver sin mor eller far at være førerulv

Eksperter taler om, at samtidens barn- og ungdom er i opbrud med de økonomiske, sociale og teknologiske forandringer, der hører tiden til. Det stiller krav til forældreopdragelse: Du skal ikke gøre dit barn en bjørnetjeneste

Leder
FOR ABONNENTER

I gamle dage skulle børn ses, ikke høres. I gamle dage skulle børn lære at være lydige og sætte pris på traditioner, normer og rutiner – og Gud nåde og trøste de børn, der gik deres egne veje.

Men pludselig skete der noget. 1960’erne meldte deres ankomst, og gamle værdier blev sendt på museum. Nu var det slut med at stikke ungerne en flad, hvis de ikke rettede ind. Nu skulle børn endelig gå deres egne vegne. De skulle lytte til sig selv, og de voksne skulle lytte til børnene. Friheden var kommet til børneland – og her har den været siden. Heldigvis.

Men tiden har ikke stået stille siden. Livet som barn og ung er under stadig forandring og i de senere år med en sådan hast, at eksperter er begyndt at tale om et egentlig opbrud. Om en økonomisk, social og teknologisk forandring, der fører til mangel på forankring – og gør mange børn og unge sårbare.

Det er derfor værd at slå ørerne ud, når to af nationens nestorer inden for børneopdragelse, professor Per Schultz Jørgensen og familieterapeut Jesper Juul, udgiver bøger, hvor de samstemmende advarer om følgerne af tidens udfordringer.

pap

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce