»I jagten på at der aldrig må gå noget galt, stjæler lægerne den gode fødsel fra rigtig mange kvinder«, siger bogaktuelle journalist Hanne Dam. Foto: Finn Frandsen

»I jagten på at der aldrig må gå noget galt, stjæler lægerne den gode fødsel fra rigtig mange kvinder«, siger bogaktuelle journalist Hanne Dam. Foto: Finn Frandsen

Debat

Stadig flere føder på medicin eller ved kejsersnit: »I dag vil kvinder hellere løbe et maraton end føde deres børn selv«

Alt for mange kvinder bliver snydt for ’den gode fødsel’, der går sin gang uden kunstige hormoner og indgreb. Det mener journalist Hanne Dam, der har skrevet en debatbog om konsekvenserne af årelange besparelser og endeløse risiko- vurderinger på fødselsområdet.

Debat
FOR ABONNENTER

Stadig flere børn kommer til verden med lægernes hjælp. Hver tredje førstegangsfødende og hver fjerde af alle fødende bliver sat i gang, og der er skyhøje tal for indgreb; kejsersnit, epidural, sugekop, ve-stimulering, igangsættelser og smertelindring.

Spørgsmålet er, hvornår man egentlig sidst har hørt en kvinde fortælle, at det var en dejlig oplevelse at føde?

»Det er så sørgeligt, at kvinder i dag ikke oplever den styrke og succesoplevelse, det kan være at have en god fødsel. For mig var det en kæmpe eksistentiel og bevidsthedsudvidende oplevelse at føde mine børn. En fødsel er det ultimativt kvindelige. Det er en gratis gave, en urkraft, og man bliver så pisseglad, hvis man får lov at føde på sine naturlige hormoner i stedet for de her højteknologiske, syntetiske og ikke mindst langstrakte fødsler, som kvinder har i dag«.

Journalist Hanne Dam har skrevet om kvinder hele sit liv. Nu udgiver hun en 400-siders debatbog med titlen ’Giv kvinderne fødslen tilbage’, hvor hun har talt med alle førende autoriteter på området. Fra Rigshospitalets klinikchef Morten Hedegaard, der gik i protest over evige besparelser på fødegangen, til de mange nye privatpraktiserende jordemødre, til fødende og forskere i kvinders hormoner. Hanne Dam mener, at både læger og kvinder er blevet bange for fødsler.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce