Brugen af isolationsfængsling i Danmark er et område, som konventionssystemet har haft indflydelse på.
Foto: Anne Marie Steen Petersen

Brugen af isolationsfængsling i Danmark er et område, som konventionssystemet har haft indflydelse på.

Debatindlæg

Retsekspert i debatindlæg: Menneskerettighedsdomstolen har faktisk folkelig opbakning

Regeringen håber, at en ny menneskeretserklæring vil få domstolen i Strasbourg til at blande sig i færre sager. Men har regeringen overhovedet mandat til at ændre systemet, når der fortsat er opbakning at spore blandt befolkningen?

Debatindlæg
FOR ABONNENTER

Flere og flere politikere og endda menneskerettighedseksperter taler om den manglende folkelige opbakning til menneskerettigheder. Senest har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udtalt, at hvis Danmark ikke kan udvise personer som Gimi Levakovic, så tror han, at »politikere mister opbakning i befolkningen til at være en del af de her konventioner.« Andre har allerede opgivet håbet.

Den manglende opbakning er nærmest en selvopfyldende profeti. Hver sag, som omhandler Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fremhæves som en ny dråbe, som tilsyneladende snart får bægeret til at flyde over.

Det er dog værd at bemærke, at de fleste sager om menneskerettigheder, heriblandt Levakovic-sagen, bliver afgjort af danske domstole, og ikke af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Faktisk har Danmark tabt meget få sager. Siden tiltrædelsen til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention i 1953 har Danmark således kun tabt 15 sager i Strasbourg.

På trods af at de fleste menneskerettighedssager bliver afgjort af danske domstole på grundlag af danske love, mener mange kritikere, at disse sager er et udtryk for et indgreb i dansk suverænitet. Derudover er der mange politikere, som mener, at menneskerettighedsdomstolen har mistet sin legitimitet. På den baggrund ønsker flere partier at ændre konventionen, og mindst ét parti ønsker helt at forlade Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce