Illustration: : Claus Nørregaard
Klummer

I shitstormenes tidsalder: Vi redigerer ikke avisen efter, hvad Twitter mener

Der sker i disse år en demokratisering af den offentlige samtale, men avisens tilblivelse er ikke et kollektivt anliggende.

Klummer
FOR ABONNENTER

Der har været riv og rusk i Politikens online-debat den seneste tid. Flere debatindlæg med kontroversielle synspunkter har fået de digitale læsere til tasterne. Det er især indlæg inden for sundhedsområdet om vacciner, autisme, kost, fedme og så de mange indlæg om seksuelle overgreb på kvinder, der giver polemik.

Det er herligt. Vi elsker en god debat her på redaktionen. Men der er alligevel lidt malurt i bægeret. Vi har iagttaget en ny tendens, der især udspiller sig på de sociale medier, hvor den stigende demokratisering af ’den offentlige samtale’ gør, at folk udefra også mener, at de har en del af retten til at redigere Politikens spalter. Det kommer til udtryk i harske beskeder i debatredaktørernes indbakker, klager og hundredvis af tweets.

Som efter at vi havde givet sundhedsdebattøren Ninka Bernadette-Mauritson plads til en replik efter en ret hård kritik af hendes virke inden for kostomlægning. Tendensen er, at hvis der bliver trykt noget, som råbekoret på Facebook og Twitter er uenigt i, skal det ikke trykkes i Politiken. »Hvorfor giver I dog spalteplads til det vrøvl?«, lyder det.

Det gør vi, fordi en god debat er kendetegnet ved uenighed. Politikens debatsider, online såvel som på print, ville være frygtelig kedelige, hvis vi hver dag bragte indlæg om, at det er farligt at ryge, at man skal følge statens vaccinationsprogram, at venstrefløjen er bedst, og at det er synd for de fattige. Det bliver forudsigeligt og ensformigt. Vi vil længere ind i debatten, også derind, hvor de alment accepterede sandheder får modspil.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce