Gentrificering: Rige mennesker som køber ejendom i et mindre velstående samfund. Konsekvensen er at den gennemsnitlige indkomst stiger, mens den gennemsnitlige families størrelse falder.
Foto: Polfoto

Gentrificering: Rige mennesker som køber ejendom i et mindre velstående samfund. Konsekvensen er at den gennemsnitlige indkomst stiger, mens den gennemsnitlige families størrelse falder.

Kroniken

Berlinerne mister deres by

Berlin er for dyr at bo i for deres borgere. Rige tilflyttere og folk med ferielejligheder må erkende deres ansvar.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Denne sommer kommer der sandsynligvis igen mange danskere til Berlin, formodentlig overvejer en del også, om det måske endnu kan betale sig at købe en lejlighed i Berlin.

I den anledning er en smule oplysning om en af de største bypolitiske debatter velanbragt.

Den handler om gentrificering (ordet betegner de socio-økonomiske, kommercielle og demografiske forandringer i et byområde, som følger af at rigere mennesker køber ejendom i et mindre velstående samfund. Som konsekvens stiger den gennemsnitlige indkomst, mens den gennemsnitlige families størrelse falder) og byfornyelse, da langt fra alle er tilfredse med den udvikling, Berlin synes at tage, og mange kæmper for medbestemmelse i byudviklingen. Forunderligt nok synes turister og ferielejlighedskøbere at have mere indflydelse på Berlin end dens befolkning. Det er ærgerligt, for det er en gruppe, der ikke er sig bevidst om den indflydelse, de udøver.

Naturligvis er de store aktører på byudviklingsscenen primært politikere og investorer, men også turister og udenlandske lejlighedskøbere spiller en stor rolle i gentrificeringsdebatten.

Gentrificering er betegnelsen for et byområdes sociale skift gennem byfornyelse og værdistigning. Et skift, der betyder, at mindrebemidlede må flytte fra et område på grund af generelt stigende levepriser, blandt andet stigende huslejer.

Den typisk skildrede udvikling af gentrificerede områder er, at studerende, kunstnere og politisk aktive påbegynder en omstrukturering gennem forskellige aktiviteter. Det kan være atelierer, improviserede cafeer, små gallerier eller butikker med egenproducerede genstande. Dette skaber en tilgang til området for middelklassen, hvorved investorer begynder at interessere sig for det, opkøbe huse, renovere dem, for derefter at udleje disse dyrere henholdsvis sælge dem som ejerlejligheder.

Herved presses fattige ud af området, da de ikke kan betale den stigende husleje, og også de, der skabte overgangen for middelklassen – de studerende, kunstnerne og de politisk aktive – må forlade bydelen, da muligheden for frirum forsvinder. Man står tilbage med en bydel med typiske butikker, typiske cafeer, typiske restauranter og typiske beboere.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce