Gentrificering: Rige mennesker som køber ejendom i et mindre velstående samfund. Konsekvensen er at den gennemsnitlige indkomst stiger, mens den gennemsnitlige families størrelse falder.
Foto: Polfoto

Gentrificering: Rige mennesker som køber ejendom i et mindre velstående samfund. Konsekvensen er at den gennemsnitlige indkomst stiger, mens den gennemsnitlige families størrelse falder.

Kroniken

Berlinerne mister deres by

Berlin er for dyr at bo i for deres borgere. Rige tilflyttere og folk med ferielejligheder må erkende deres ansvar.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Denne sommer kommer der sandsynligvis igen mange danskere til Berlin, formodentlig overvejer en del også, om det måske endnu kan betale sig at købe en lejlighed i Berlin.

I den anledning er en smule oplysning om en af de største bypolitiske debatter velanbragt.

Den handler om gentrificering (ordet betegner de socio-økonomiske, kommercielle og demografiske forandringer i et byområde, som følger af at rigere mennesker køber ejendom i et mindre velstående samfund. Som konsekvens stiger den gennemsnitlige indkomst, mens den gennemsnitlige families størrelse falder) og byfornyelse, da langt fra alle er tilfredse med den udvikling, Berlin synes at tage, og mange kæmper for medbestemmelse i byudviklingen. Forunderligt nok synes turister og ferielejlighedskøbere at have mere indflydelse på Berlin end dens befolkning. Det er ærgerligt, for det er en gruppe, der ikke er sig bevidst om den indflydelse, de udøver.

Naturligvis er de store aktører på byudviklingsscenen primært politikere og investorer, men også turister og udenlandske lejlighedskøbere spiller en stor rolle i gentrificeringsdebatten.

Gentrificering er betegnelsen for et byområdes sociale skift gennem byfornyelse og værdistigning. Et skift, der betyder, at mindrebemidlede må flytte fra et område på grund af generelt stigende levepriser, blandt andet stigende huslejer.

Den typisk skildrede udvikling af gentrificerede områder er, at studerende, kunstnere og politisk aktive påbegynder en omstrukturering gennem forskellige aktiviteter. Det kan være atelierer, improviserede cafeer, små gallerier eller butikker med egenproducerede genstande. Dette skaber en tilgang til området for middelklassen, hvorved investorer begynder at interessere sig for det, opkøbe huse, renovere dem, for derefter at udleje disse dyrere henholdsvis sælge dem som ejerlejligheder.

Herved presses fattige ud af området, da de ikke kan betale den stigende husleje, og også de, der skabte overgangen for middelklassen – de studerende, kunstnerne og de politisk aktive – må forlade bydelen, da muligheden for frirum forsvinder. Man står tilbage med en bydel med typiske butikker, typiske cafeer, typiske restauranter og typiske beboere.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  Live: Støjberg i samråd om ulovlig instruks

  Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forklarer sig nu på det andet samråd i sagen om ulovlig tvangsadskillelse af alle mindreårige fra deres samlevere på danske asylcentre i februar 2016.

  Se om Inger Støjberg holder fast i, at der er blevet administreret korrekt eller om hun igen ændrer forklaring og kommer med nye indrømmelser i sagen, som du kan blive klogere på i denne guide.

  Hvad bliver årets sommerhit?

  Justin Bieber koncert i Aarhus juni 2017
  Politikens Poptillæg:

  Hvilken sang kommer vi alle sammen til at få på hjernen denne sommer? Og hvilken sang kommer til at dominere højtaleranlæggene på Roskilde Festival og de trådløse højtalere på sommerhusterrassen? Politikens Poptillæg mindes de solbeskinnede klassikere og irriterende ørehængere og kommer med et bud på, hvordan denne sommer kommer til at lyde.

Annonce