Obama har udrettet meget mere end hans kritikere påstår og stået i spidsen for en veldrevet regering.
Foto: AP/Pablo Monsivais

Obama har udrettet meget mere end hans kritikere påstår og stået i spidsen for en veldrevet regering.

Kroniken

Lektor: Obama var en fremragende præsident

Trods hårde odds har Obama opnået markante politiske resultater og vil formentlig ende i historiebøgerne som en meget dygtig præsident.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Præsident obama besøgte nogle dage før sin indsættelse i 2009 Lincoln Memorial i Washington D.C. med sin familie. Da han viste sine døtre Lincolns anden indsættelsestale, som er indskrevet på en af sidevæggene, og fortalte dem, at også han skulle holde sådan en indsættelsestale, konstaterede den ene nøgternt: »Første sorte præsident – den må hellere være god!«. Hun var klar over, at der ud over de mange andre forventninger, som alle nye præsidenter mødes med, hvilede et ekstra historisk pres på ham.

Flere hævdede efter Obamas tiltrædelse, at hans vigtigste politiske bedrift var overhovedet at blive valgt – i hvert fald hvis han formåede at undgå politiske skandaler. Han hævede dog selv barren for succes betragteligt, da han inden sin indsættelse gav udtryk for sin ambition om ikke blot at være et historisk fænomen eller en god præsident, men også ønskede at være en transformativ præsident. Obama nævnte selv Reagan som et eksempel på en forgænger, som man – uanset om man var enig i hans politiske målsætninger eller ej – måtte anerkende havde været transformativ. Obama ville være for liberale i Amerika, hvad Reagan havde været for de konservative. Har han indfriet det løfte?

Nogle af de mest forsimplede vurderinger af Obamas 8 år som præsident er variationer af ’han holdt nogle flotte taler og opførte sig ordentligt, men der kom ikke meget ud af det andet end ’ObamaCare’, som alligevel snart bliver afskaffet igen’. Ofte suppleres disse vurderinger af en liste over udenrigspolitiske undladelsessynder, begyndende med det uopfyldte løfte om lukning af Guantánamo og fraværet af en intervention i Syrien. Af pladshensyn vil jeg dog i det følgende holde mig til Obamas indenrigspolitiske resultater.

Det er indlysende, at vurderingen af amerikanske præsidenter til en vis grad bliver påvirket af, hvorvidt man sympatiserer med deres politiske målsætninger, men jævnfør Obamas anerkendelse af Reagan er det også muligt at forholde sig til, i hvilket omfang de har formået at anvende de beføjelser og muligheder, som embedet giver.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce