Vi bør blive meget bedre til at bruge vuggestuer og børnehaver til at sikre vores børns uddannelsesmæssige fremtid.
Foto: Helle Arensbak (arkiv)

Vi bør blive meget bedre til at bruge vuggestuer og børnehaver til at sikre vores børns uddannelsesmæssige fremtid.

Kroniken

Stort set alle børn går i børnehave og vuggestuer. Skulle vi ikke prøve at blive bedre til at styrke alle børn, også de mest udsatte?

Hvordan kan vi i Danmark blive bedre til at udnytte det kæmpe potentiale, der ligger i, at stort set alle børn hver morgen møder op i vuggestue og børnehave? Hvad skal der til, for at alle børn trives, lærer og udvikler sig, som de skal?

Kroniken
FOR ABONNENTER

Inden for de senere år er dagtilbudsområdet kravlet højere og højere op på den politiske dagsorden.

Dansk og international forskning og internationale organisationer som OECD peger entydigt på, at investeringer i daginstitutioner af høj kvalitet er nødvendige, fordi børn, der har gået i gode institutioner, trives og klarer sig bedre end andre børn i skolen, uddannelsessystemet, på arbejdsmarkedet og i livet.

Det er efterhånden slået fast, at dagtilbud spiller en afgørende rolle – ikke kun for det enkelte barn, men også i et større samfundsmæssigt perspektiv, da dagpleje, vuggestuer og børnehaver kan skabe social mobilitet og mønsterbrud.

Børns læring starter ikke i skolen, men langt tidligere, og mange vigtige færdigheder og kompetencer grundlægges i de første år af barnets liv.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  »Far skal dø! Det skal være mig og mor for evigt!«

  OBS: Kun til Politiken.
Sarah Engell og hendes søn, der har lidt af et voldsomt ødipuskompleks. Da han var yngre talte han om, hvordan han ville slå sin far ihjel, og han har generelt altid været morsyg.
Det er ikke så slemt mere, men Plus En-podcasten behandler Ødipuskomplekset som tema og jalousi mellem forældre og børn.
  Podcasten 'Plus En':

  Sarah Engell er magnetisk. Hun har krystalklare, mandelformede øjne og kridhvidt hår. Hun er mor til to drenge, Jonathan og Julius. Og så er hun den absolutte nummer et, både for børnene og for deres far René, som elsker hende over alt på jorden. Men kan man være alles nummer et? Er det normalt at en 4-årig dreng udførligt forklarer sin mor, hvordan han vil dræbe sin far? I denne uges 'Plus En - Politikens podcast om livet med børn' kan du høre en fuldblodig og levende karikatur af Sofokles' berømte tragedie om Ødipus udspille sig for fuld udblæsning i et helt normalt hjem.

  Vil du ha' mere 'Plus En'? Find det her

Annonce