Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Forsker: Kvinder er for hårdt spændt op

Kvinders sygefravær handler om manglende ligestilling i hjemmet og sociale problemer. Rummelighed kan nedbringe sygedage.

Gem til liste

Kvinder er 40 til 45 procent mere syge end deres mandlige kolleger, men socialmedicinerne har »forbistret svært« ved at finde en diagnose til mange af disse kvinders sygdomme.

»Jeg tvivler ikke på, at disse kvinder har en god grund til at blive hjemme. Jeg ønsker hverken at udstille dem som snyltere eller få dem hjem til kødgryderne. Jeg er frustreret over, at vi kalder det sygdom - lad os kalde det, hvad det er - og tage debatten derfra«, siger Jens Tølbøll Mortensen, overlæge Ph.d på socialmedicinsk enhed ved Aalborg Sygehus.

Speciallægen i samfunds- og arbejdsmedicin mener, at mange af kvindernes sygemeldinger kommer, fordi de er 'godt spændt op':

»Vi kan yde lige meget på arbejdsmarkedet, hvis vi har ligestilling derhjemme, men det er der ikke i disse kvinders lag. De er ufaglærte og står for det hele med hjemmet og børnene«.

LÆS MERE Kvinder er dobbelt så syge som mænd

Det høje sygefravær kan også være et udtryk for sociale problemer, påpeger Jens Tølbøll Mortensen og giver et eksempel:

»Det kan være en mor, der er i virksomhedspraktik efter halvandet års sygemelding. Alt går fint, indtil hun begynder at gå klokken 13 hver dag med den begrundelse, at hun har smerter. Men egentlig handler det om, at manden er blevet fyret og er begyndt at drikke igen, så hun tør ikke lade børnene være alene med ham. Og børnene har fri klokken 13«.

Vi gør dem varigt syge
Jens Tølbøll Mortensen opfordrer til at lade være med at bruge så mange ressourcer på at lede efter en diagnose og i stedet bruge ressourcerne på kvinden. Det kunne helt banalt være, at hun skulle have spørgsmålet: 'Hvordan går det egentlig derhjemme' hos lægen næste gang.

»Med diagnoser er vi også med til at »klistre en etikette« på dem. På den måde er vi med til at gøre dem varigt syge«, siger Jens Tølbøll Mortensen.

Han er sikker på, at der bag mange af de kvinder med diagnoser som piskesmæld gemmer sig en anden historie:

»De bakker ind i et skilt med syv kilometer i timen, men grunden til, at det udløser en lang sygemelding i stedet for en kort, er, at de mærker lettelsen over ikke at være presset på arbejde. Sygdom er vores bedste undskyldning for at slippe ansvaret i et liv, hvor vi skal være så pletfri«, siger socialmedicineren.

Magter ikke 120 procent hver dag
Johan Hviid Andersen, professor ved Arbejdsmedicinsk Klinik, Regionshospitalet i Herning, mener, at sygefraværet ikke er særlig stort i Danmark. Vi ligger på et gennemsnit på omkring ni dage om året. Og det højere fravær dækker ofte over nogle komplekse faktorer, hvor det sociale spiller kraftigt ind. For eksempel har enlige mødre et højt sygefravær.

LÆS MEREArtikel i Ugeskrift for læger om 'Social ulighed og helbred blandt unge'(ekstern link)

»Har de lidt problemer, er de hurtigere til at tage et pusterum. Løsningen er at få et mere fleksibelt og rummeligt arbejdsmarkedet, hvor det er okay ikke at skulle præstere 120 procent hver dag«, siger Johan Hviid Andersen og tilføjer:

»Vi skal ikke være blege for at sige, at der er en større pylrethed i dag omkring børnene. Der er forventninger om, at de skal følges - og forventninger til forældrene om, at de bakker op omkring alverdens arrangementer«.

LÆS OGSÅBørnefamilier savner hjælp i hverdagen

Professoren mener, at vi bør analysere på baggrunden for fraværet i stedet for »at true en hel befolkning til mindre sygefravær«:

»Det kunne være, at det handlede om, at denne gruppe ikke har indflydelse på det, de laver og samtidig er under et konstant krav om nedskæringer«.

PolitikenPlus
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb
 • Chart | Art Fair Messen blev allerede i sit første år en stor succes med over 11.000 besøgende i den sidste weekend i august 2013.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Bulldog Det var en varm sommerdag i 2006. På benzintanken midt i København holdt en amerikanerbil.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Twin Peaks Bluray Boks David Lynch' legendariske serie er endelig ude i en ultimativ Bluray boks med hele serien, filmen Fire Walk With Me og en masse hidtil uset ekstra materiale.

  Pluspris 440 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Håndklæder Håndklæder i bambus kvalitet, 3 stk. i en pakke. Helt lette og fine håndklæder, som også kan brugers som tæpper, dug eller plaid.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 250 kr. Køb