Heltekvadet om Luther har mislyde: Hurra, hurra, hurra for en tyran, folkemorder, jøde- og kvindehader

Martin Luther var modstander af enhver form for ytringsfrihed, talte for mord på anderledes tænkende og mente, at tyranni var den bedste styreform. Professor Frederik Stjernfelt gør i en ny bog op med det glansbillede, som han mener, vi tegner af munken Martin Luther her i 500-året for reformationen.

FOR ABONNENTER

Æble, ymer og nøddecrunch. Det er nogle af ingredienserne i den Luther-lagkage, en tidligere vinder af tv-programmet ’Den store bagedyst’ har udviklet for Roskilde Stift i anledning af 500-året for Martin Luthers opgør med den katolske kirke.

Flere af folkekirkens andre stifter har fået fremstillet særlige reformationsøl, og vi har et regeringsudpeget præsidium, som står for fejringen. Overalt i landet er der arrangeret foredrag, musik og endda madlavningskurser for at fejre munken Martin Luthers oprør.

Så der er lagt op til fest, men måske er der mindre at fejre, end vi går og tror. Det er i hvert fald idéhistoriker Frederik Stjernfelts påstand i en ny bog, ’Syv myter om Martin Luther’. Med bogen vil han nuancere det heltekvad, der ifølge Stjernfelt alt for ofte fortælles om Luther.

»Jeg forudser en hyldest i årets løb frem mod den berømte årsdag for 1517, og jeg synes, at der har været meget skønmaleri af, hvad Luther sagde og gjorde, så der er brug for en ’modstemme’, og det er jeg så i min bog, som lægger vægt på de dystre sider af Luther, for der er nok andre, som skal tale de pæne sider op«, siger professoren.

Han skriver op mod det gængse billede af den djærve bondesøn, som blev professor ved det berømte universitet i Wittenberg, blev frihedskæmper og gjorde oprør mod Pavestaten. Munken, som nærlæste Bibelen og ikke alene gjorde op med den katolske kirkes afladshandel, men frisatte det enkelte menneske, adskilte stat og kirke og lagde kimen til den sekulære demokratiske stat.

Men det er langtfra den Luther, man møder hos Stjernfelt. Her er han snarere galhovedet, ondsindet og overraskende latrinær i sin sprogbrug. Eksempelvis perfektionerer Luther gennem livet sin anvendelse af udtryk for afføring mod sine modstandere, skriver Stjernfelt, hvorefter han gennemgår myterne om Luthers bedrifter en efter en.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce